2012. március 13.

Sült fokhagymás csicsóka krémleves


Lassan vége a csicsóka szezonnak… kihasználom, amíg lehet. Most leves készült belőle.

Hozzávalók 4 főre:
fél kg csicsóka
2 fej héjában sült fokhagyma
1 fej salotta (mogyoróhagyma)
1 teáskanál vaj
fél dl száraz fehér bor
só és frissen őrölt fekete bors
1 liter (zöldség) alaplé (vagy szűrt húsleves)

Ha sütőben húst sütök, mindig dobok a tepsibe 1-2 fej fokhagymát is, aminek vízszintes talpat vágok, de nem pucolom meg, így egyben marad az egész. A mesésen krémesre sült fokhagyma legtöbbször elfogy a köret mellé, de használom fokhagymás kenyérhez, vagy krémleveshez (mint most), a krémesre sült gerezdeket csak ki kell nyomkodni a héjukból.

A csicsókát meghámozom és feldarabolom, a salottát megpucolom, felaprítom.
Egy edényben felolvasztom a vajat, megdinsztelem rajta az aprított salottát, hozzáadom a fokhagyma pépet, és a darabolt csicsókát. Kevergetve pirítom, amíg aranybarna nem lesz (vigyázok, hogy meg ne égjen!), mert minél mélyebb a színe, annál intenzívebb lesz az íze. Sózom, borsozom, hozzáadom a bort, hagyom, hogy elfőjön az alkohol tartalma, majd felöntöm az alaplével (vagy szűrt húslevessel), felforralom, és lassú tűzön főzöm 25 - 30 percig.
Blenderbe simára turmixszolom, az állaga bársonyos és krémes, az íze mesés…
Ropogós csicsóka chips lehetne a levesbetét, de aprított petrezselyem zölddel is jóízűen falatoztuk.

Innen az ötlet.