Lassan vége a csicsóka szezonnak… kihasználom,
amíg lehet. Most leves készült belőle.
Hozzávalók 4 főre:
fél kg csicsóka
2 fej héjában sült fokhagyma
1 fej salotta (mogyoróhagyma)
1 teáskanál vaj
fél dl száraz fehér bor
só és frissen őrölt fekete bors
1 liter (zöldség) alaplé (vagy szűrt húsleves)
Ha sütőben húst sütök, mindig dobok a tepsibe
1-2 fej fokhagymát is, aminek vízszintes talpat vágok, de nem pucolom meg, így egyben marad az egész. A mesésen krémesre sült fokhagyma legtöbbször elfogy a
köret mellé, de használom fokhagymás kenyérhez, vagy krémleveshez (mint most), a
krémesre sült gerezdeket csak ki kell nyomkodni a héjukból.
A csicsókát meghámozom és feldarabolom, a
salottát megpucolom, felaprítom.
Egy edényben felolvasztom a vajat, megdinsztelem
rajta az aprított salottát, hozzáadom a fokhagyma pépet, és a darabolt csicsókát.
Kevergetve pirítom, amíg aranybarna nem lesz (vigyázok, hogy meg ne égjen!), mert
minél mélyebb a színe, annál intenzívebb lesz az íze. Sózom, borsozom, hozzáadom
a bort, hagyom, hogy elfőjön az alkohol tartalma, majd felöntöm az alaplével
(vagy szűrt húslevessel), felforralom, és lassú tűzön főzöm 25 - 30 percig.
Blenderbe simára turmixszolom, az állaga
bársonyos és krémes, az íze mesés…
Ropogós csicsóka chips lehetne a levesbetét,
de aprított petrezselyem zölddel is jóízűen falatoztuk.
Innen az ötlet.