2012. március 13.

Sült fokhagymás csicsóka krémleves



Lassan vége a csicsóka szezonnak… kihasználom, amíg lehet. Most leves készült belőle.

Hozzávalók 4 főre:
fél kg csicsóka
2 fej héjában sült fokhagyma
1 fej salotta (mogyoróhagyma)
1 teáskanál vaj
fél dl száraz fehér bor
só és frissen őrölt fekete bors
1 liter (zöldség) alaplé (vagy szűrt húsleves)

Ha sütőben húst sütök, mindig dobok a tepsibe 1-2 fej fokhagymát is, aminek vízszintes talpat vágok, de nem pucolom meg, így egyben marad az egész. A mesésen krémesre sült fokhagyma legtöbbször elfogy a köret mellé, de használom fokhagymás kenyérhez, vagy krémleveshez (mint most), a krémesre sült gerezdeket csak ki kell nyomkodni a héjukból.

A csicsókát meghámozom és feldarabolom, a salottát megpucolom, felaprítom.
Egy edényben felolvasztom a vajat, megdinsztelem rajta az aprított salottát, hozzáadom a fokhagyma pépet, és a darabolt csicsókát. Kevergetve pirítom, amíg aranybarna nem lesz (vigyázok, hogy meg ne égjen!), mert minél mélyebb a színe, annál intenzívebb lesz az íze. Sózom, borsozom, hozzáadom a bort, hagyom, hogy elfőjön az alkohol tartalma, majd felöntöm az alaplével (vagy szűrt húslevessel), felforralom, és lassú tűzön főzöm 25 - 30 percig.
Blenderbe simára turmixszolom, az állaga bársonyos és krémes, az íze mesés…
Ropogós csicsóka chips lehetne a levesbetét, de aprított petrezselyem zölddel is jóízűen falatoztuk.

Innen az ötlet.

10 megjegyzés:

Foodafok írta...

Mi az, hogy vége? Nálam állandóan tart. Szombaton kapirgáltam ki a földből. Most legalább itt egy jó recept. Szaladok és csinálom vacsira. Köszi neked.

Kisildi írta...

A héjában sült fokhagyma szinte édesen selymes, finomabb nem is lehet. A csicsókát is imádom.

motymoty írta...

Tegnap rögtön meg is főztem vacsorára, nagyon finom lett, köszönöm!

Gabojsza írta...

Foodafok@: amikor kihajt, már nem szoktam felszedni, hagyom nőni, szaporodni, a következő őszig.

motymoty@: köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlett!:-)

Névtelen írta...

Mult heten elkeszitettem es ezen a heten is teritekre fog kerulni, annyira finom!
Most hasznaltam eloszor csicsokat, es a recepted nagyon jo valasztasnak bizonyult. Az a sult fokhagyma hmmmmm... :)
Koszonom!
Chococat

Gabojsza írta...

Na, az ilyen visszajelzésekért érdemes tovább írni a blogom:-)))
Köszönöm!

Kifőzde írta...

Teljesen össze vagyok keveredve! Nálam a konfitálás - eddig - zsírban abálást jelentett. Ráadásul a cím így is (félre)érthető: "Zsírban abált csicsóka fokhagymásan". Kár egy ilyen finomságot egy látványos, hangzatos, ne adj' isten divatos címmel illetni.

Gabojsza írta...

Kedves Kifőzde,
a konfitálás nálam is zsírban abálást jelent, a leves zsírban abált(sült) fokhagymával készült. A félreértések elkerülése érdekében változtattam az elnevezésen, köszönöm az észrevételt:-) Ha olvasod a blogom, rájössz, hogy nem szoktam a trendiség kedvéért látványos, hangzatos, ne adj' isten divatos címmel illetni az általam készített ételeket, mert nem szeretem, ha egy étel névben minden hozzávaló fel van sorolva, és elfáradok már attól, hogy elolvasom az étel nevét.. Most mégis fontosnak találtam megjegyezni a fokhagyma milyenségét, mert ez mégsem egy sima csicsóka krémleves:-)

Notburga írta...

Megföztem az öreglányoknak (mama, anyós) ma (elötte sütöben puhítottam), isteni tellt!!!

Gabojsza írta...

De jó! Boldog Karácsonyt!:-)