Életem első parasztreggelijét úgy nyolc évesen követtem el,
akkoriban még „mindenes rántottának” hívtam.
Mostanában leginkább akkor készül, ha van maradék sült krumpli (ezúttal
pár szem héjában sült darab volt), a többi hozzávaló mindig akad hozzá. Tartalmas,
laktató fogás, olyankor kerül a reggeliző asztalunkra, ha késő délutáni, vagy
est-ebédet tervezünk.
Hozzávalók fejenként:
1 nagy, vagy 2 kis méretű (héjában) sült krumpli
1-2 szelet (húsos) szalonna
1 fej hagyma, vagy 2-3 szál újhagyma
frissen őrölt bors
1-2 tojás
fél friss chili (opcionális)
reszelt füstölt mozzarella
Felcsíkozom a szalonnát, (új)hagymát és egy serpenyőben
(öntöttvasban szeretem a legjobban készíteni), a szalonna zsírjában kicsit
megpirítom. Hozzáadom a karikára vágott krumplit, pár percig pirul az is a
zsírban, kicsit később hozzáadom a felvert tojásokat és keverés nélkül, közepes
lángon hagyom, hogy megkössön a tojás. Elzárom alatta a tüzet, rászórom a
reszelt sajtot, meg az aprított chilit, tekerek rá borsot és lefedve hagyom 1-2
percig, hogy megolvadjon a sajt, közben lehet teríteni, kenyeret szeletelni.
Sózni nem szoktam, nekem elég sós a szalonnától, de akinek nem, sózza meg.
„Ma úgysem megyek sehová” napokon újhagymával, koktél
paradicsommal élvezendő.