2011. július 18.

Tonkababos, vaníliás gesztenyelekvár


Gesztenyéből lekvárt? Miért ne? És nem késő ősszel, hanem nyár derekán, gesztenyefagylalt mellé!

Hozzávalók:
400 g Prima Maroni főtt, hámozott egész gesztenye, vagy ugyanennyi natúr, darált, főtt gesztenye
200 g lágy, barna nádcukor
½ tonka bab (Microplane-el reszelve a legjobb)
1 rúd vanília
200 ml víz
2 cl rum

Egy rozsdamentes edényben cukorszirupot főzök a 2 dl vízből és 20 dkg lágy, barna nádcukorból. A szirupot a vanília rúd kikapart magjaival, a kettéhasított vanília rúddal és a reszelt tonkababbal ízesítem és közepes lángon forralom negyed órát, ezalatt kicsit megvastagszik.
Késes robotgéppel megdarálom a főtt egész gesztenyét (vagy eleve natúr, darált, főtt gesztenyét használok) és hozzáadom a cukorsziruphoz. Kevergetve, újraforrástól számítva 5 percig főzöm, belekeverem a rumot, majd a 130 Celsius fokos sütőben sterilizált üvegekbe szedem, rátekerem a fedőt, fejtetőre állítom 5 percre, majd visszafordítom és betolom a már kikapcsolt sütőbe, ahol hagyom kihűlni, másnapig. Ízes-illatos, különleges desszert „lekvár”. ÉP további rummal locsolva, én csak úgy, kiskanállal eszem a rozmaringos gesztenyefagylaltoz :-)

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nyami! Ez nagyon jól hangzik, csurog a nyálam!
Ugye megszánod kedves olvasóidat, és a rozmaringos gesztenyefagyi receptje is érkezik majd?
Légyszi, légyszi, légyszi!

luci írta...

Szia!
Nekem is nagyon tetszett a recept. Ha lennél olyan jó....és megírnád nekem, hogy a tonkababot hol szerezted be?!...Vaníliarudat lehet kapni, de erről a tonkaizéről még nem hallottak sok helyen. Az email címemre súgd meg légyszi a beszerzés helyét :))) Előre is nagyon köszönöm!!!! További jó sütögetést és főzögetést kívánok
luciffer73@gmail.com
üdvözlettel: Éva

Gabojsza írta...

Kedves Éva, úgy tudom, Pesten a Culinaris-ban kapható. (én egy szakács ismerőstől kaptam, ő Bécsben veszi)

Névtelen írta...

Szia Gabojsza!
Nagyon szuper a recept, most készülök elkészíteni, csak nem tudtam pontosan értelmezni, hogy a 130C fokon sütőben már befőttes üvegestül tegyem be, és pontosan mennyi időre? És mikor fordítsam meg?:)
Előre is nagyon köszönöm a válaszod,
Brigi

Gabojsza írta...

Szia Brigi,
Bocs, ha nem voltam egyértelmű. Szóval én az üres, alaposan elmosogatott lekváros üvegeket szoktam 130 fokon sterillizálni a sütőben (üresen), annyi ideig, míg elkészül a lekvár. Ha kész a cucc, beleszedem a forró, csírátlanított üvegekbe, rátekerem a kupakot és fejtetőre állítom pár percre a konyhapulton, ezalatt vákuum képződik az üvegben, a tető ettől jól rácuppan és rendesen, légmentesen zár. Pár perc után talpra állítom és visszateszem a lezárt üvegeket az immár kikapcsolt sütőbe, másnapig = száraz dunszt, ugyanaz, mintha kosárban, pld. plédek között hagynám kihűlni. Jó lekvárfőzést!

Névtelen írta...

Nagyon köszönöm a választ, így mostmár mindent értek!:) Kellemes ünnepeket! Brigi