2011. július 14.

Mogyorós-csokis őszibarack lekvár



Kánikula ide, vagy oda, most van barack szezon, lekvárt főztem. Ezúttal mogyorós csokisat (a kanálban látható dudor, az egy szem mogyoró).

Hozzávalók:
1250 g őszibarack (tisztán, hámozás-magozás után mérve)
250 g nádcukor  
1 csomag 2:1 lekvár zselésítő
100 g Heidi mogyorós étcsokoládé
1 vanília rúd
citrom leve
egy kupica fehér rum (baccardi)

Sterilizálom a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, alaposan leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 130 fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a lekvár.

A barackokat megmosom, max. 10 másodpercre gyöngyözve forró vízbe teszem, szűrőkanállal kiveszem, azon melegében (gumikesztyűben) lerántom a bőrét és cafatokra szedem, kidobom a magokat. Rozsdamentes, gondosan elmosogatott fazékba teszem, összekeverem a nádcukorral, a lekvárzselésítő porral (pektin) és beledobom a kettéhasított vanília rudakat, amiből kikapartam a magvakat (természetesen azok is a lekvárba kerülnek), majd 5 -8 percig főzöm. Hozzáadom a citromlevet, majd botmixerrel kicsit megdolgozom, az sem baj, ha marad benne 1-2 gyümölcsdarab. Beleolvasztom a mogyorós csokoládét, majd belelöttyintem a rumot és még 1-2 percig kevergetve hagyom főni, majd kiveszem a sütőből a forró, csírátlanított üvegeket és belemerem a lekvárt. Kupak mindegyikre, fejtetőre velük 5-10 percre, majd vissza a már kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki szép lassan, másnapig rájuk sem nézek, aztán mennek a kamrapolcra.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.