2011. július 5.

Lazacburger


Szombaton részt vettünk ÉP-vel a Metro Vevőakadémián megrendezett halas kurzuson, OceanCowboy volt az oktatónk. A lebilincselő előadást követően mindenki készített 1-2 fogást a tenger gyümölcseivel, ettünk osztrigát nyersen és Rockefeller módra elkészítve, főztünk homárt, sütöttünk főztünk és ettünk kedvünkre mindenféle finomságot, és még egy 5-6 kilós lazacot is hoztunk haza, így vasárnap estére lazacvacsorára hívtuk barátainkat, délre pedig összedobtam egy laza halburgert.

Hozzávalók 4 főre a halpogácsához:
60 dkg bőr nélküli lazacfilé
1 fej hagyma, felaprítva
2 kis fej salottahagyma, felaprítva
1 csokor petrezselyem, felaprítva
1/2 citrom leve
só és frissen őrölt fekete bors
1 kis, piros chili kimagozva és felaprítva
1 tojás
5-6 ek panko morzsa (vagy zsemlemorzsa)
1 ek osztrigaszósz
1 kiskanálnyi frissen reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma, reszelve
natúr kukoricapehely, durvára őrölve
kevés olívaolaj a sütéshez

Majonéz mártás:
(házi) majonéz
frissen őrölt fekete bors
csipet gyömbérpor
pár csepp citromlé

hamburger buci (vagy zsömle), vágott fele enyhén megpirítva
szeletelt paradicsom, paprika, hagyma, saláta

A lazacfilét ujjaimmal áttapogatom, ha szálkát találok, csipesszel kihúzgálom. A halat felkockázom, és késes aprítógépben, két részletben, a citromlével összeturmixolom. Az első felét pépesre, a másodikat csak rövid ideig aprítom, darabosabbra hagyom, így lesz mit harapni a kész halpogácsán. Egy keverőtálba teszem a masszát, hozzáadom a többi hozzávalót, a fűszereket és az egészet alaposan összekeverem.
Nedves kézzel szilvásgombóc nagyságú gombócokat formázok a masszából, ellapogatom és meghempergetem durvára darált natúr kukoricapehelybe, ettől egy kicsit kezelhetőbb az amúgy lágy massza. Ez a lépés el is hagyható, de akkor több morzsát kell adni a masszához, hogy formázhatóbb legyen.
Serpenyőben, a felmelegített olívaolajon, közepes hőfokon oldalanként 3-4 percig sütöm, akkor fordítom meg, ha külső rétege megpirult. Ha megsült, konyhai papírtörlővel bélelt tányérra szedem és melegen tartom.
A majonéz mártáshoz a fűszerekkel ízesítem a majonézt, majd a vágott felén enyhén megpirított zsömlékbe összeállítom a burgereket.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

7 megjegyzés:

Hobbiszakács írta...

Lazacból halburger errefelé luxusfogásnak számít :-) Általában a gyengébb minőségű, ízetlen hal(darabok)ból készítik.

Tetszik a pépes/darabos keverés, és a közép-európai konyhára nem jellemző, gazdag fűszerezés.

Ha majonézt fele/fele arányban creme fraicheval kevered, akkor - szerintem - még jobb mártást kapsz.

:-)

Gabojsza írta...

:-)))
Lazacból halburgert készíteni errefelé méginkább luxusnak számít, de ritkán adódik, hogy egyszerre jutok ennyi lazachoz, igyekeztem több mindent frissen készíteni, hogy minél kevesebbet keljen fagyasztani belőle. Mentségemre legyen, hogy a burgert a vacsorához felszolgált lazac steak-ek megformázásából leeső részekből hoztam össze, meg egy kis darab hasaaljából.
(megsúgom, errefelé a creme fraiche is luxus...nekünk itt vidéken max. tejföl jut:-))
A fűszerezést tényleg eltaláltam, nagyon finom volt a végeredmény. Kár, hogy ritkán van (ennyi) lazac...

Névtelen írta...

Klassz burger!Egészségetekre!
Üdv: medvedr

Gabojsza írta...

Köszönjük!:-)

Bianka írta...

Fantasztikus

Foodafok írta...

Nagyon szuper! Ezerszer jobb burger, mint a minden sarkon található műanyag rokonok.

m.k. írta...

jól néz ki,érdemes kipróbálni