A helyszín az Anna Borház Érsekhalmán,
a közönség
elkötelezett az egészséges, vegyszermentes, természetes élelmiszerek iránt. Az V.
Országos Bionap dél-alföldi rendezvényén
segédkeztem a házigazdáknak.
Vasárnap volt talán az eddigi legmelegebb nap ezen a nyáron,
még a hívogatónak tűnő árnyékban is 38 fok volt.
Odaérkezésemkor már sütésre várt egy adag káposztás bukta,
a
pogácsának való begyúrva. Nyújtás, szaggatás, kenés, sajttal szórás,
irány a kemence, ahol percek alatt meg is sültek!
alig győztük kivárni, hogy ehetőre hűljenek, pillanatok alatt elfogyott mind:-)
Félóránként Lordom begyúrt egy újabb adag tésztát, ebből készült kácsi (kalocsai paprikás kalács) és kapros dübbencs,
és medvehagymás-túrós batyu
meg három finom kenyér, olyan ropogós kéreggel, amit gyerekkoromban ettem utoljára, Erdélyben. A kenyereket Gondaanyu kézzel dagasztotta, majd kelesztőkosárban keltek,
péklapátra borítva kerültek a kemencébe,
ott kb. 1 óra alatt megsültek,
de kihűlni ezeknek sem volt idejük...:-)
Gyula szomszéd volt a főszakács az ebédfőzésnél, Erdélyben készült, üresen is 38 kg-ot nyomó öntöttvas bográcsokban főtt a malacpörkölt,
A rendezvénysátorban volt hivatalos megnyitó, fúvós hangverseny, táncosok, előadások, meg nagy meleg:-)
A biogazdák bemutatták terményeiket-termékeiket
A nap a hűs pincében ért véget, finom borok és pezsgők kóstolásával.
Nézd meg a Facebookon, mi minden történt még a bionapon Gondáéknál!