2011. július 13.

BIONAP Érsekhalmán, képriport

Élménybeszámoló, sok képpel, avagy egy forró nyári nap krónikája, a kemence mellől.
A helyszín az Anna Borház Érsekhalmán, 


a közönség elkötelezett az egészséges, vegyszermentes, természetes élelmiszerek iránt.  Az V. Országos Bionap  dél-alföldi rendezvényén segédkeztem a házigazdáknak.
Vasárnap volt talán az eddigi legmelegebb nap ezen a nyáron, még a hívogatónak tűnő árnyékban is 38 fok volt.


Odaérkezésemkor már sütésre várt egy adag káposztás bukta, 


a pogácsának való begyúrva. Nyújtás, szaggatás, kenés, sajttal szórás,


 irány a kemence, ahol percek alatt meg is sültek!


alig győztük kivárni, hogy ehetőre hűljenek, pillanatok alatt elfogyott mind:-)


Félóránként Lordom begyúrt egy újabb adag tésztát, ebből készült kácsi (kalocsai paprikás kalács) és kapros dübbencs,


és medvehagymás-túrós batyu


meg három finom kenyér, olyan ropogós kéreggel, amit gyerekkoromban ettem utoljára, Erdélyben. A kenyereket Gondaanyu kézzel dagasztotta, majd kelesztőkosárban keltek,


péklapátra borítva kerültek a kemencébe,


ott kb. 1 óra alatt megsültek,


de kihűlni ezeknek sem volt idejük...:-)

Gyula szomszéd volt a főszakács az ebédfőzésnél, Erdélyben készült, üresen is 38 kg-ot nyomó öntöttvas bográcsokban főtt a malacpörkölt,


A rendezvénysátorban volt hivatalos megnyitó, fúvós hangverseny, táncosok, előadások, meg nagy meleg:-)
A biogazdák bemutatták terményeiket-termékeiket


A nap a hűs pincében ért véget, finom borok és pezsgők kóstolásával.

Nézd meg a Facebookon, mi minden történt még a bionapon Gondáéknál!