Találtam a piacon egy szépkorú néninél magvaváló, mézédes sárga
ringlót, az idei gyümölcs árakhoz képest igen olcsón. Vettem pár kilót, lekvár
és chutney készült belőle.
Hozzávalók:
1 csomag lekvárzselésítő
3 szem csillagánizs
6 szem szegfűszeg
6 kardamom hüvely, enyhén megtörve
1 kis darab cassia fahéj (normál fahéjjal is jó)
Sterilizálom a lekváros üvegeket: nagyon alaposan
elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy
elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 130 fokra előmelegített sütőbe és ott is
hagyom, míg elkészül a lekvár.
A ringlókat megmosom, kimagozom és feldarabolom. Rozsdamentes,
gondosan elmosogatott fazékba teszem, összekeverem a nádcukorral, a
lekvárzselésítővel és fűszerekkel és forrástól számítva 5 -8 percig főzöm, majd kihalászom belőle a csillagánizst, kardamom hüvelyeket és a fahéjat, kiveszem a sütőből a forró, csírátlanított üvegeket és belemerem az illatos
lekvárt. Kupak mindegyikre, fejtetőre velük 5-10 percre, majd vissza a már
kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki szép lassan, másnapig rájuk sem nézek, aztán
mennek a kamrapolcra.
Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.
Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.