2011. július 20.

Serpenyős tokány



Vannak napok, mikor nincs idő bevásárolni, abból kell főzni, ami épp van a hűtőben, fagyasztóban. Ilyen napon készült ez a tokány, pár csirke szárnyból, csirkeszívből, gombával. Édesanyám készítette gyerekkorom tokányait juttatta eszembe. Puliszkával ettük.

Hozzávalók:
2 ek olívaolaj
1 nagy fej hagyma
pár csirke szárny
pár csirkeszív
30 dkg csiperke
1 tk édes fűszerpaprika
só, frissen őrölt bors
szárított majoránna és bazsalikom, ízlés szerint

A szárnyakat, szíveket megmosom, megszárítgatom, a szívekről eltávolítok minden eret, zsírt. Az öntöttvas serpenyőben felhevített olívaolajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, megszórom a pirospaprikával és azonnal felöntöm 1dl vízzel. Pár perc forralás után beleteszem a csirkeszíveket és lassú tűzön, fedő alatt főzöm, kb 20-25 percig. Hozzáadom a csirke szárnyakat és amikor a hús külseje kifehéredett, sózom, borsozom, megszórom a bazsalikommal és majoránnával, hozzáadom a darált paprika krémet, jól elkeverem és időnként egyet forgatva a húsokon, lassú tűzön, fedő alatt megpárolom, ha a leve elfőne, mindig egy kevés vízzel pótolom. A teljes puhulás előtt hozzáadom a felszeletelt gombát, majd készre főzöm. Puliszkával tálalom.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Te minden nap frissen vásárolsz? Az szép!

Bianka írta...

isteni, most nyelek nagyokat

Gabojsza írta...

Minden nap nem, de kétnaponta biztosan. Kisvárosban élek, nincs messze a hentes, ismerős a zöldséges és minden szerdán-szombaton járok a piacra. Nem szeretem az újramelegített ételt, ezért igyekszem mindig frisset tenni az asztalra. Ameddig időm engedi, ez így is marad.