Előre elkészíthető, ha enni akarunk, csak betoljuk a sütőbe,
pirulásig. Más halfiléből is ki fogom próbálni.
Hozzávalók 4 főre:
4 db nagyobb méretű újkrumpli
10-15 dkg bőr nélküli lazacfilé (jó a sütnivaló szeletek megformázásából leeső nyesedék is)
1/2 citrom leve
4 db nagyobb méretű újkrumpli
10-15 dkg bőr nélküli lazacfilé (jó a sütnivaló szeletek megformázásából leeső nyesedék is)
1/2 citrom leve
1 fej hagyma, vagy 2 kis fej salotta, felaprítva
1 csokor petrezselyem, felaprítva
1 kis, piros chili kimagozva és felaprítva
1 tojás
1 ek osztrigaszósz
1 kiskanálnyi frissen reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma, reszelve
15 dkg reszelt sajt
só és frissen őrölt fekete bors
1 csokor petrezselyem, felaprítva
1 kis, piros chili kimagozva és felaprítva
1 tojás
1 ek osztrigaszósz
1 kiskanálnyi frissen reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma, reszelve
15 dkg reszelt sajt
só és frissen őrölt fekete bors
A krumplit megmosom és héjastól majdnem puhára főzöm. Hagyom
kicsit hűlni, elfelezem és egy kiskanállal, vagy karalábévájóval üreget
készítek minden fél krumpliba, majd egy alufóliával bélelt, olívaolajjal
vékonyan megkent sütőlemezre sorakoztatom őket.
Míg fő a krumpli, elkészítem a tölteléket: a lazacfilét
ujjaimmal áttapogatom, ha szálkát találok, csipesszel kihúzgálom. A halat
felkockázom, és késes aprítógépben, a citromlével és a krumplik belsejéből kivájt darabkákkal együtt
pépesre turmixszolom. Egy keverőtálba teszem a masszát, hozzáadom a többi
hozzávalót, a fűszereket, a reszelt sajtot, sózom, borsozom és az egészet
alaposan összekeverem. A masszát betöltöm a kivájt krumplikba és betolom a tepsit
a 200 fokra előmelegített sütőbe. Addig sütöm, míg a krumplik teteje kicsit
megpirul. Fokhagymás tejföllel tálalom.
Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.
Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.