2011. július 17.
Zsályás sült Szent Jakab kagyló gesztenyemártással
A földes ízű gesztenye nagyon jó párost alkot a különleges, kicsit édeskés Szent Jakab kagylóval, a zsálya pedig az „í”-re a pont.
Hozzávalók 4 főre:
mérettől függően 8-12 darab Szent Jakab kagyló
2 evőkanál sótlan vaj
1 5 dkg bacon, nagyon apróra kockázva
2 salotta, apróra vágva
2 evőkanál konyak
2 dl tejszín (30%-os zsírtartalmú)
2 csomag Prima Maroni darált, főtt, natúr, gyorsfagyasztott gesztenye (250 g)
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál olívaolaj
8 db friss zsályalevél, vagy 1 mokkáskanál szárított zsálya
pár levélke petrezselyem, díszítéshez
Egy serpenyőben összemelegítek 1 evőkanál vajat és olíva olajat, hozzáadom a szalonnát (bacont), és addig kevergetem, míg kiengedi a zsírját.
Rádobom a salotta hagymát, és üvegesre párolom, majd ráöntöm a konyakot és óvatosan meggyújtom. Amikor a lángok alábbhagynak, hozzáadom a gesztenyét, ráöntöm a tejszínt és felforralom. Lassú tűzön főzöm kb. 3 percig, majd átöntöm az egészet egy turmixgépbe és krémesítem. Visszaöntöm a gesztenyemártást a serpenyőbe, borsozom, ha kell sózom, és melegen tartom.
Közben egy öntöttvas serpenyőben összemelegítek 1 evőkanál vajat és olíva olajat, majd a sóval és borssal fűszerezett kagylókat oldalanként 2-3 perc alatt megsütöm. Hozzáadom a zsályaleveleket (most szárított zsályát, mert nem volt friss), és további 1 percig sütöm.
A zsályás kagylót zöldpetrezselyemmel díszítve, a gesztenyemártással tálalom.
Egy hosszabb menüsorban meleg előételnek kínálnám, de nyáron főételként is megállja a helyét.
Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.