ÉP nagy mákimádó, a baracklekvárért is rajong, így főztem neki 2 in 1, mákos baracklekvárt egy kis mandulával,
vaníliával és baccardival megspékelve. Luxus a köbön.
Hozzávalók:
1250 g kajszibarack (tisztán, hámozás-magozás után mérve)
350 g nádcukor cukor
1 csomag Haas 2:1 lekvár zselésítő
5 ek darált mák
100 g aprított (vagy szeletelt) mandula
1 vanília rúd
fél citrom leve
egy kupica fehér rum (baccardi)
Sterilizálom a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire
sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 130 fokra
előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a lekvár.
A barackokat megmosom, max. 10 másodpercre gyöngyözve forró
vízbe teszem, szűrőkanállal kiveszem, azon melegében (gumikesztyűben) lerántom
a bőrét és cafatokra szedem, kidobom a magokat. Rozsdamentes, gondosan
elmosogatott fazékba teszem, összekeverem a nádcukorral, a lekvárzselésítő
porral (pektin) és beledobom a kettéhasított vanília rudakat, amiből kikapartam
a magvakat (természetesen azok is a lekvárba kerülnek), a darált mákot, a
mandulát, majd 5 -8 percig főzöm. Hozzáadom a citromlevet, belelöttyintem
a rumot és még 1-2 percig kevergetve hagyom főni, majd kiveszem a sütőből a
forró, csírátlanított üvegeket és belemerem a lekvárt. Kupak mindegyikre,
fejtetőre velük 5-10 percre, majd vissza a már kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki
szép lassan, másnapig rájuk sem nézek, aztán mennek a kamrapolcra.
Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.