2008. augusztus 27.

Narancstorta



Édesanyám specialitása. Kicsit macerásnak tűnhet (pedig nem annyira), előző nap kell elkészíteni, hogy másnap tálalható legyen.

Hozzávalók
A piskótához:
7 tojás
7 ek cukor
7 ek liszt
4 narancs reszelt héja
1 kk (házi) vanília kivonat

A krémhez:
4 tojássárgája
4 ek kukoricakeményítő
1 kk vanília kivonat (vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai)
3 ek cukor
4 dl tej
600 ml tejszín
2 ek zselatin por
1 dl víz
továbbá 4 nagyméretű narancs és jókora darab folpack

A tojások fehérjét egy csipet sóval és a fokozatosan hozzáadott 7 ek cukorral kemény habbá verem, majd egyenként hozzákeverem a tojások sárgájákat. Apránként belekeverek 7 ek lisztet és kivajazott, kilisztezett tortaformába öntöm a piskótamasszát, elegyengetem és 180 fokos, előmelegített sütőben megsütöm (kb 60 perc). Ha kihűlt, vízszintesen kettészelem.

Amíg sül a torta, megfőzöm a vanília krémet: 4 tojássárgáját csomómentesre keverek a kukoricakeményítővel, vanília kivonattal, cukorral és pár evőkanálnyi tejjel. Ha már csomómentes, hozzáadom a maradék tejet és egy habverővel folyamatosan keverve sűrűre főzöm, majd hagyom kihűlni. A hideg krémhez hozzákeverem az 1 dl vízben feloldott zselatint és a felvert tejszínt.

Egy akkora edényt, aminek átmérője kb másfél-két centivel nagyobb a tortaformámnál, kibélelek műanyag fóliával és az alját-oldalát kirakom hámozott narancsszeletekkel, majd bekenem a tejszínes krémmel, Belehelyezem a piskóta felét, újra krém következik és egy sor narancs szelet (ezen narancsok héját reszeltem a piskótába). Újra krém, a piskóta másik fele, egy kis lapogatás, fólia széleit ráhajtom a tortára és hűtőbe rakom másnapig, hadd dermedjen:-)

Másnap tortatányérra borítom, eltávolítom a fóliát, felhasználásig hűtőszekrénybe tartom. Könnyű, gyümölcsös és mutatós. És nagyon finom.