2008. augusztus 8.

Mentás cukorszirup


Nyáron előszeretettel fogyasztunk hűsítő mojito és gin-tonik koktélokat (vagy a kettő kombinációját, amit ÉP „dolgozott ki” és csak Zsojitonak nevez), így a méregdrága bolti helyett itthon készítek cukorszirupot. A (cserepes)menta valami oknál fogva nem szereti a konyhámat, pár nap alatt lepotyognak a levelei, így inkább „belementem” a cukorszirupba. Azért pár friss mentalevél nem árt a koktélnak!

1 kg cukrot 1 liter vízben lassú tűzön addig forralok (kb fél óra) míg jó szirupos nem lesz. Amikor langyosra hűl, összeturmixolom két marék friss mentával, egy éjszakára hagyom összeérni, majd leszűröm. A végeredmény egy kellemesem mentás szirup, mely ideális koktélkészítéshez, kandírozáshoz, vagy fagylaltkészítéshez. Hűtőben tárolom.

15 megjegyzés:

Maci írta...

Nagyon jó ötlet, máris megcsinálom!

gabojsza írta...

Hajrá, Maci! :-)))

VKOrsi írta...

óóóó mióta kerestem ezt a szirupreceptet.

Mamma írta...

Bagojsza, Te vetted a kész cukorszirupot?
Nálam általában mindig van fehér és barna is, ez utóbbiból gyártottam a caipirinhákat:-))) és amúgy egy hálás dolog ám a cukorszirup!:-))

gabojsza írta...

Nem, Mamma, nem vettem, csak tudom, mennyibe kerül az a flancos kékcimkés...:-)))

Nindzsa írta...

Kicsit megkésve kérdezném, hogy mennyire megbízható ez a szirup mármint oldódás szempontjából?

Gabojsza írta...

Teljesen jó, mojitohoz is ezt használjuk. Merem ajánlani:-)

bodresz írta...

Szuper ötlet, nálunk is gyakran készül, de én mindig kicsi adagokat csinálok, éppen az adott alkalomra, mert félek, ha több lenne, bekerülne az alsó polc hátsó részére, és megromlana.. Meddig áll el amúgy a hűtőben? Mi a tapasztalatod?
(egy nagyon lelkes új olvasó :))

Gabojsza írta...

hónapokig...nálam is bekerült a legalsó polc hátsó zugába:-)

bodresz írta...

köszönöm!!! kisadag OFF, giga ON :-)

Gabojsza írta...

Hajrá!:-)
(érdemes csírátlanított üvegbe tenni!)

Névtelen írta...

Hi! Mi az a csírátlanított üveg???

Gabojsza írta...

Hi! Csírátlanított üvegbe teszünk mindent, amit tovább el szeretnénk tartani, mint 2-3 nap (lekvár, befőtt, szörp, savanyúság, stb.) Így készül: a befőttes, vagy szörpös üvegeket nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom legalább 20 percig, ezalatt a hő hatására kipusztul belőle minden csíra kezdemény, aminek hatására romlásnak, penészedésnek indulna az eltett cucc. Mosogatógépben, 90 fokos programon is tökéletes a csírátlanítás.

Unknown írta...

Szia! Érdekelne a Zsojito receptje, megosztanád? 😁

Gabojsza írta...

Gyakorlatilag mojito, csak rum helyett ginnel készíti.