2008. augusztus 8.

Mentás cukorszirup


Nyáron előszeretettel fogyasztunk hűsítő mojito és gin-tonik koktélokat (vagy a kettő kombinációját, amit ÉP „dolgozott ki” és csak Zsojitonak nevez), így a méregdrága bolti helyett itthon készítek cukorszirupot. A (cserepes)menta valami oknál fogva nem szereti a konyhámat, pár nap alatt lepotyognak a levelei, így inkább „belementem” a cukorszirupba. Azért pár friss mentalevél nem árt a koktélnak!

1 kg cukrot 1 liter vízben lassú tűzön addig forralok (kb fél óra) míg jó szirupos nem lesz. Amikor langyosra hűl, összeturmixolom két marék friss mentával, egy éjszakára hagyom összeérni, majd leszűröm. A végeredmény egy kellemesem mentás szirup, mely ideális koktélkészítéshez, kandírozáshoz, vagy fagylaltkészítéshez. Hűtőben tárolom.