2008. augusztus 23.

Garnéla gyorsan, wokban, avagy a nyaralás emléke



Ma hajnali álmomban egy jókora adag friss garnéla szerepelt, így ébredés után előbányásztam a nyaralási képek közül álmaim tárgyát és lejegyzem, hogyan készült, hogy jövőre az is tudja elkészíteni, aki nem velünk nyaral, de idén evett belőle:-)

A történet úgy kezdődik mint az oroszlánsült receptje: végy egy oroszlánt…akarom mondani kelj hajnalban, baktass ki a halpiacra, találd meg a legjobb ár-érték arányú friss garnélát, alkudj meg rá és vigyél haza belőle fejenként 30-40 dkg-t.



Mosd át alaposan folyóvíz alatt és ne hallgass azokra, akik azt javasolják, hogy főzés előtt távolítsd el a garnélák fejét és lábait.(egész évben fej és lábak nélküli garnélában gyönyörködünk itthon, ezért gyerekünk gyanakodva megjegyzi, hogy szerinte a garnéla nem is így néz ki…)

Forrósíts fel a wokban, vagy egy megfelelő méretű edényben jókora adag helyi olívaolajat, futtass meg benne jó sok zúzott fokhagymát. Ha megérezted az illatát, dobd rá a garnélát és pár percig süsd rázogatva az edényt. Sózd, tekerj rá színes borsot, dobj hozzá pár friss, a szomszéd bokorról szedett babérlevelet és emlékeztesd magad, hogy ne felejtsél haza is vinni belőle. Az egészet öntsd fel jóféle (itthoni) száraz fehérborral, annyival, hogy ellepje. Apríts hozzá egy nagy csokor friss petrezselymet, időnként keverd meg, ha a garnéla elkészült, sűrítsd be az isteni szaftot 2-3 ek zsemlemorzsával.
Jó társaság, friss kenyér és a főzéshez használt fehérborból egy-két (három) pohárnyi dukál hozzá. Itthon meg lehet álmodozni a finom, friss dalmát garnélákról, amiknek fejük és lábuk is van …