2008. augusztus 18.

Grillezett radicchio buffalo mozzarellával és serrano sonkával



Gyors ebéd, jó 20 perc alatt elkészül. Kicsit tartottam tőle, mert ÉP még sosem evett radicchiot. Gyanús volt neki, hogy minek egy salátát meggrillezni, a buffalo mozzarella is magyarázatra szorult, a serrano sonkát meg jobban szereti szendvicsben... A „nem lehetne inkább tojásos nokedli?” kérdést diszkréten elengedtem a fülem mellett. Akkor derült fel némileg az arca, mikor kiderült, hogy ez csak köret, ha mégsem ízlik majd jóllakik a marha sülttel. Végül a Drágám kétszer szedett a köretből és a „hogy ízlett?” kérdésre a válasz az volt, hogy „egészen jó”. Szolgálunk és nevelünk...

Hozzávalók 2 főre:
1 közepes fej radicchio saláta
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
5 evőkanál balzsamecet (én a málnásat használtam)
tengeri só
frissen őrölt bors
4 golyó bivaly mozzarella
8 szelet jamon serrano

A sütőt 200 °C-ra előmelegítem, a rácsot felülre teszem, a grill alá. A radicchio saláta külső leveleit leszedem, majd 6 cikkre vágom, és vágott felükkel felfelé egy lapos kerámia sütőedénybe teszem. Meglocsolom az olívaolajjal és a balzsamecettel, meghintem sóval, borssal. A sütőben, egyszer-kétszer megforgatva, kb. 15 perc alatt megfonnyasztom.
A szeletekre vágott mozzarellát a sült salátára helyezem, ráteszem a sonkát és addig sütöm, míg a sajt olvadni nem kezd (3-5 perc). Forrón tálalom, egy szelet marhasült kíséretében, amit van időm elkészíteni, míg a saláta a sütőben készül.

A TV Paprika Magazin receptje alapján.