2008. augusztus 25.

Hummusz, avagy csicseriborsókrém



Nagyon szeretjük ezt a közel-keleti kencét, melyet hagyományosan pita-kenyérrel mártogatnak ki, mellé meg csípős savanyú paprikát kínálnak. Magam szoktam hozzá főzni a csicseriborsót, de van, hogy konzervből készül.

Hozzávalók:
25 dkg csicseriborsó, vagy egy konzerv (40 dkg)
3 evőkanál szezámkrém (Tahini)
3 gerezd fokhagyma, reszelve vagy zúzva
tengeri só ízlés szerint
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál citromlé
frissen őrölt bors

A csicseriborsót előző este vízbe áztatom, másnap addig főzöm egy csipet szódabikarbónával, míg puha nem lesz. Sokkal egyszerűbb, ha konzerv csicseriborsót használok, mert az eleve főtt. Leszűröm, főzővizét (konzerv levét) félreteszem. A csicseriborsót a többi hozzávalóval, botmixerrel finom krémmé dolgozom össze. Ha szükséges, egy kis főző lével (vagy a konzerv levével) lazítok az állagán. Egy tálkába tálalom, közepébe mélyedést készítek, oda csurgatok keveset az isteni finom, házi horvát olíva olajamból. Lepénykenyérrel (pita) és zöldségekkel mártogatjuk. (ÉP szerint kovászos uborkával a legjobb. Kész fúziós konyha.)