2008. augusztus 25.

Hummusz, avagy csicseriborsókrém



Nagyon szeretjük ezt a közel-keleti kencét, melyet hagyományosan pita-kenyérrel mártogatnak ki, mellé meg csípős savanyú paprikát kínálnak. Magam szoktam hozzá főzni a csicseriborsót, de van, hogy konzervből készül.

Hozzávalók:
25 dkg csicseriborsó, vagy egy konzerv (40 dkg)
3 evőkanál szezámkrém (Tahini)
3 gerezd fokhagyma, reszelve vagy zúzva
tengeri só ízlés szerint
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál citromlé
frissen őrölt bors

A csicseriborsót előző este vízbe áztatom, másnap addig főzöm egy csipet szódabikarbónával, míg puha nem lesz. Sokkal egyszerűbb, ha konzerv csicseriborsót használok, mert az eleve főtt. Leszűröm, főzővizét (konzerv levét) félreteszem. A cscseriborsót a többi hozzávalóval, botmixerrel finom krémmé dolgozom össze. Ha szükséges, egy kis főző lével (vagy a konzerv levével) lazítok az állagán. Egy tálkába tálalom, közepébe mélyedést készítek, oda csurgatok keveset az isteni finom, házi horvát olíva olajamból. Lepénykenyérrel (pita) és zöldségekkel mártogatjuk. (ÉP szerint kovászos uborkával a legjobb. Kész fúziós konyha.)

C&V receptje alapján.

18 megjegyzés:

Ízbolygó írta...

És hény pálcás volt?!:-)))

Ízbolygó írta...

akarom mondani hány?

gabojsza írta...

természetesen egypálcás!:-)))

fakanal írta...

Gabojsza, Horvátországban mi az árlag ára a házi olívának? Hétvégén készülök oda, szeretném tudni, mire számítsak.

gabojsza írta...

Én 100 kunáért hoztam az extraszűz olivát. Piacon kóstoltam 70 kunásat is, jóval gyengébb minőség volt. Attól függ hol veszed és milyet kapsz, illetve neked melyik ízlik. Én minden évben ugyanattól a családtól veszem, ahol éveken keresztül nyaraltunk, maguk készítik, saját használatra. Idén nem náluk nyaraltunk, de hazafelé tettünk egy kitérőt az olajvásárlás kedvéért. Megérte!

fakanal írta...

köszönöm!

Kicsoda írta...

nem tudom olvasod-e meg:-) szoval te nem szoktad megpucolni a csicseriborsot? nekem izraeli barataim mikor kerdeztem, hogy mi a baj a humusszal amit csinalok, mert nem olyn `sima` mint lehetne, es azt mondtak, hogy ok pucoljak a borsot...hmm

gabojsza írta...

Nem vagyok én Hamupipöke...amúgy hogyan lehet (csicseri)borsót pucolni??? én max passzíroznám, ha simábbat szeretnék, de ez így jó, ahogy van:-)

Judit írta...

Szia Gabojsza! Lehet, dilettánsnak hangzik a kérdés, de miért kell bele szódabikarbóna? Köszi.

Gabojsza írta...

Judit, a szódabikarbónás tippet ChiliésVaníliánál olvastam, állítólag jelentősen csökkenti a csicseriborsó egyébként órákban mérhető főzési idejét.

T. Kovács Judit írta...

Tegnap főztem csicseriborsót előzetes áztatás nélkül, és szódabikarbóna sem kell ahhoz, hogy megpuhuljon. Kétszeres mennyiségű vízben tettem fel főni a kuktában. Fél óra főzés elég, a kuktát csak 15-2o perc után nyitom fel. Garantáltan megpuhul ezalatt a csicseriborsó. Idő- és energiatakarékos főzés... :))

Gabojsza írta...

Judit, nagyon jó ötlet a kuktában főzés! Köszönöm:-)

gondaanyu írta...

Tegnap a Váncsa könyvében olvastam a csicseriborsó megpucolásáról, megnézem és elmesélem.

Gabojsza írta...

Gondaanyu, melyik Váncsa könyvben van?

Eva írta...

A csicsriborsót nagyon egyszerű meghámozni és egyáltalán nem macerás: http://e-megastromania.blogspot.com/2011/04/langyos-csicseriborso-salata-nyers.html
És a humusz valóban sokkal "simább" lesz így.

Gabojsza írta...

Tényleg nem macerás, csak (nekem) kicsit időigényes...majd ha ráérő nyugdíjas leszek, hámozom a csicseriborsót (is):-)))

Edó írta...

Én is pont így készítem:)Imádom!!!!

gondaanyu írta...

A másodikban, a 69.oldalon, konkrétan a humusz készítésénél.

"Szódabikarbónás vízbe áztassuk egy éjszaka a csicseriborsót, leszűrjük, puhára főzzük, néha leszedjük a habját.Főzési ideje mintegy 3 óra hossza.Megint szűrjük le, a főzőléből tegyünk félre 3 dl. Öntsünk hideg vizet a borsóra és kézzel dörzsöljük le a héjat a szemekről, már amelyikről magától nem jött le. "