2008. augusztus 14.

Tejszínes, paradicsomos orecchiette


Kérsz egy fülest?
Ez nem a 297. számú gyilkos pillantás kíséretében feltett kérdés kamasz gyerekünknek, hanem egy békés érdeklődés arra tekintettel, hogy családunk kér-e paradicsomos-sajtos-fokhagymás orecchiette -t.

Íme, egy fejezet Gabojsza nomád konyhájából, mert ezt az ételt minden nyaralás alkalmával elkövetem. Aki eddig kóstolta, megnyalta tíz úját és megjegyezte a receptet.

Hozzávalók 4-6 személyre (attól függően, hol nyaralunk. A tengervíz piszok módon kiszívja az erőnket, így éhesebbek lehetünk):

500 g orecchiette, vagy bármilyen tészta, ami képes relatív folyékony szószt jól felvenni
3-4 ek olívaolaj
5-6 gerezd fokhagyma, zúzva
2 db hámozott paradicsom konzerv (egyenként 400 grammos)
2 db natúr sajtkrém rúd (100 grammos)
frissen reszelt parmezán (ízlés szerint)
tengeri só, frissen őrölt bors
4 dl tejszín (30% -os, NEM főzőtejszín!)
1 ek szárított bazsalikom (mert kevés olyat ismerek, aki friss bazsalikommal megy nyaralni, bár én idén vittem egy cseréppel)

Forralok vizet, sózom és al dente-re (fogkeményre) főzöm benne a tésztát. Közben elkészítem a szószt: az olívaolajon megfuttatom a zúzott fokhagymát, amikor megérzem az illatát, ráöntöm a két hámozott paradicsom konzervet. A falapátom élével felaprítom a paradicsom darabokat, sózom, borsozom, majd ha már forr, hozzáadom a tömlős sajtkrémet és a tejszínt. Szórok bele frissen reszelt parmezánt és addig forralom folyamatos kevergetés mellett, míg kicsit besűrűsödik. A szószt összekeverem a főtt tésztával, pár percig hagyom őket egymással barátkozni, addig megterítek. Reszelt parmezánnal, esetleg friss bazsalikommal tálalom.

A recept Stahl Judittól származik, nála „Hajni makaróni” (vagy valami hasonló) néven fut.