2008. április 30.

Epres rebarbara krémleves


Főiskolás koromban sok rebarbarát ettem, kompótnak, főzeléknek, levesnek. Megyeri Árpi bácsi tanárunk kedvenc növénye volt és lelkesen propagálta diákjai között is. Most új irodánk udvarában zöldell, már a nosztalgia kedvéért sem hagyhattam ki:-)
Meleg tavaszi napokra való savanykás, fűszeres, üdítő leves.

Hozzávalók:
6-8 szép rebarbaraszár
1 bio citrom héja
4 ek cukor
1 rúd fahéj
pár db szegfűszeg
½ mk vanília eszencia
2 csipetnyi őrölt kardamom
1 tojássárgája
2 dl tejszín
2 kk étkezési keményítő
pár szem friss eper és mentaág a tálaláshoz

A „darabos” fűszereket teatojásba, vagy tüll zacskóba teszem, mely turmixolás előtt egy mozdulattal eltávolítható. A rebarbara szárát (levélnyelét) vékonyán lehántom és ujjnyi darabokra vágom, majd annyi vízben, hogy bőven ellepje a cukorral, fűszerekkel puhára főzöm.(kb 10 perc az egész!) A fűszereket eltávolítom, majd a levest botmixerrel simára turmixolom. A tojássárgáját a étkezési keményítővel és 2 dl tejszínnel simára keverem, folytonos kevergetés közben a forró leveshez öntöm. Lehűtve, mentával és friss eperrel tálalom.