2008. április 6.

VKF! XIV - Magyar ízek

Számomra a legmagyarabb íz a paprikás kolbászé. Hogy nem túl autentikus, mert más nemzetnek is van paprikás kolbásza? Ám jó magyart csakis kalocsai paprikával érdemes készíteni – és itt nem az ipari termékre gondolok. A fűszer- és gyógynövényként terjedő paprikára az első írásos utalás, hogy az 1703. évi összeírás csanádi jobbágylajstromában szerepel, 1748-tól az érseki uradalom számadásaiban is fellelhető. A város határában csak a XIX. század végén kezdték el nagyobb arányú termesztését. Volt idő, amikor a kalocsai védett paprikavidék 32 falu határára terjedt ki. Kezdetben a dunai vízimalmok őrölték az itt termett paprikát, 1820-ban épült Bátyán az első szárazföldi malom, de a feldolgozás háziipari jellege sokáig fennmaradt. A Kalocsai Paprikakísérleti és Vegyvizsgáló Állomást 1917-ben nyitották meg, itt kísérletezte ki Horváth Ferenc az első csípősségmentes paprikát. Ma a Paprika Múzeum mutatja be a vidék jellegzetes fűszernövényének történetét, termesztését. A táj világhíres termékének a szüretéhez kapcsolódó Paprika-napok keretében tudományos tanácskozást, képzőművészeti kiállítást is rendeznek. A paprika-motívum a külföldiek által oly kedvelt kalocsai hímzésekben is látható.

Amikor Maci kiírta a témát, az első ami bevillant egy gyerekkori emlék, ezúttal nem Erdélyből, hanem Kiskőrösről. Ülünk a Baross utcában Miska bácsiéknál a reggelinél, az asztalon házi füstölt sonka, friss kenyér és paprikás szalámi. Nagyon paprikás. Kicsit csípős, de nagyon finom. És olyat csak a Miska bácsiék tudtak. Most már mi is tudunk, és az évek alatt szépen kikopott a repertoárból a „sápadt”, paprikamentes erdélyi változat, már csak paprikás kolbász és szalámi készül. Évről-évre, egyre finomabb…

És ha már magyar ízek – hungarikumok - akkor jóféle kisüsti pálinka, ami cukor hozzáadása nélkül készül, mosott, egészséges, ép gyümölcsből vagy éppen bio törkölyből. Tudom, az olaszoknak is van grappájuk, de pálinkánk csak nekünk, magyaroknak :-)

3 megjegyzés:

Mamma írta...

Gabojsza, én nem ismerem Miska bácsi paprikás kolbászát, de a Tiednek az íze még mindig a számban van, pedig már rég elfogyott:-((
Múlt héten pedig itáliai paprikás kolbászt is ettem, az nem volt olyan finom...

Azóta Ízbolygó kolbászát koptatom, az is fogy erőst, de bocsássátok meg nekem, ha nem tudnám megmondani, melyiket preferálnám, mert mindkettő kiváló!!!:-))
De remélem, majd felismered a Tiedet, mert beépítettem egy vacsorába is:-))

gabojsza írta...

:-)))

lorien írta...

Ebből a kolbászból félre tehetnél nekem pár karikával, nagyon jól néz ki!