A Mamma féle fűszeres medvehagymás vaj valami isteni. Pár nappal ezelőtt nem gondoltam volna, hogy eszembe jutna fokozni. Ma nekiláttam elkészíteni (a hozzávaló vaj már 2 napja „olvadozik” a konyhapulton) és hirtelen ötlettől vezérelve tettem bele jó érett márványsajtot is. Még jobb lett:-) Leírom a receptet, mert néhány apróságot változtattam Mamma eredetijén.
100 g vaj
150 g jó érett márványsajt
100 g vaj
150 g jó érett márványsajt
1 ek medvehagymás pesto alap
1 mk provanszi fűszerkeverék (saját készítésű)
2 ek limelé, frissen facsarva
1 ek tejföl
1 duci gerezd fokhagyma, reszelve
frissen őrölt bors
1 duci gerezd fokhagyma, reszelve
frissen őrölt bors
A szobahőmérsékletű vajat egy keverőtálban összekevertem minden hozzávalóval. Sózni nem érdemes, így is kellően sós a márványsajttól és a pesto alaptól. Mamma figyelmeztetését érdemes komolyan venni: Jó minőségű, lehetőleg házi tejfölt használjunk szobahőmérsékleten, különben a tejföl kicsapódhat, vagy vegyünk crème fraîche-t. Na, nekem nem volt sem jó minőségű házi tejfölöm, csak bolti, crème fraîche-t meg utópia lenne Kiskőrösön keresni… Frissen tálaltam nagyon sötét, magvas rozs kenyérrel és aki akarta, mártogatta sárgarépa csíkokkal meg halványító zellerrel.