2008. április 21.

Ráksaláta avokadóval és paradicsommal



Füstölt lazacos folyami ráksaláta, avokadóval és paradicsommal, magvas rozskenyér alapon

Hozzávalók fejenként:
80 g konyhakész folyami rákfarok
fél fej mogyoróhagyma
fél avokadó
fél lime leve és reszelt héja
1 tk tejszín
1-2 szelet füstölt lazac
snidling a díszítéshez
egy paradicsom
egy ek jó minőségű majonéz
egy vékony szelet barna magvas rozskenyér

Az avokadó húsát kikapartam a héjából és villával összetörtem, reszeltem hozzá kevés limehéjat, kapott pár csepp lime levet, sót, frissen őrölt borsot és negyednyi aprított mogyoróhagymát. Összekevertem, lazítottam az állagán teáskanálnyi tejszínnel.
A rákfarkakból párat félretettem díszítéshez, a többit aprítottam, összekevertem majonézzel és kevés limelével, sóval, borssal fűszereztem. A paradicsom bőrét keresztben bemetszettem és kb 10 másodpercre forrásban lévő vízbe dobtam, majd kivettem és jeges vízbe mártottam. Lehúztam a héját, eltávolítottam a magjait és apró kockákra vágtam.
Desszertgyűrűben halmoztam a rétegeket. A kenyéralapra kerültek a paradicsom kockák, rá az avokadó püré (ami majdnem guacamole), erre a ráksaláta. A tetejét vékony füstölt lazac szeletkékkel borítottam, snidlinggel és rákkal díszítettem.

Borajánlat: Heimann Viona 2006

6 megjegyzés:

max írta...

Szuper, nagyon jó!!
Lazac hhmmm, avokadó hhhmmmm, rák hhmm mindet imádom, ide vele!!

palinka írta...

hmmm ezt én is meg fogom csinálni. már csak az érdekelne, hogy kiskőröson hol vásárolod a hozzávalókat :)

gabojsza írta...

A hozzávalók egy részét lehet csak Kiskőrösön kapni:-(
Füstölt lazac: Lidl, avokadó: Lidl vagy Plus, magvas rozskenyér: Plus, rákfarok legközelebb Kecskeméten, a Metro-ban, a többi bármelyik boltban kapható:-)

palinka írta...

köszi, akkor legközelebb ez lesz a menü:)

Beatbull írta...

A borajánlatod azt sugallja nekem, hogy tán ezzel neveztél a Heimann receptversenyre? ;) Csudaszépen néz ki! ;)

gabojsza írta...

:-)...ezzel is