2008. április 28.

Spárgasaláta


Avokádópüré és spárgasaláta közé rejtett sült tőkehal falatkák, magvas rozskenyér alapon tálalva, snidlinges hámozott paradicsom kalappal

Hozzávalók személyenként:
fél avokadó
kevés lime leve és reszelt héja
1 tk tejszín
2 szál zsenge fehér spárga
1 tk cukor
1 szelet tőkehal filé
5 dkg vaj
só, bors
fél fej mogyoróhagyma
egy ek jó minőségű majonéz
snidling a díszítéshez
egy paradicsom
egy vékony szelet barna magvas rozskenyér

Az avokádó húsát kikapartam a héjából és villával összetörtem, reszeltem hozzá kevés lime héjat, kapott pár csepp lime levet, sót, frissen őrölt borsot és negyednyi aprított mogyoróhagymát. Összekevertem, lazítottam az állagán teáskanálnyi tejszínnel. A spárgát meghámoztam és kevés sós-cukros vízben megpároltam, kihűlés után centis darabkákra vágtam. Összekevertem az aprított hagymával, majonézzel, kevés lime lével, sóval, borssal. A paradicsom bőrét keresztben bemetszettem és kb 10 másodpercre forrásban lévő vízbe dobtam, majd kivettem és jeges vízbe mártottam. Lehúztam a héját, eltávolítottam a magjait és apró kockákra vágtam. A vajon kisütöttem a sóval, borssal, lime lével pácolt halfilét, majd centis kockákra vagdostam (már hidegen). Desszertgyűrűben halmoztam a rétegeket. A kenyéralapra került az avokadó püré, erre a halkockák, majd a spárga saláta. Paradicsomkockákkal és snidlinggel díszítettem.

Borajánlat: Heimann Viona