2008. április 28.

Spárgasaláta


Avokadópüré és spárgasaláta közé rejtett sült tőkehal falatkák, magvas rozskenyér alapon tálalva, snidlinges hámozott paradicsom kalappal
Hozzávalók személyenként:
fél avokadó
kevés lime leve és reszelt héja
1 tk tejszín
2 szál zsenge fehér spárga
1 tk cukor
1 szelet tőkehal filé
5 dkg vaj
só, bors
fél fej mogyoróhagyma
egy ek jó minőségű majonéz
snidling a díszítéshez
egy paradicsom
egy vékony szelet barna magvas rozskenyér

Az avokadó húsát kikapartam a héjából és villával összetörtem, reszeltem hozzá kevés limehéjat, kapott pár csepp lime levet, sót, frissen őrölt borsot és negyednyi aprított mogyoróhagymát. Összekevertem, lazítottam az állagán teáskanálnyi tejszínnel. A spárgát meghámoztam és kevés sós-cukros vízben megpároltam, kihűlés után centis darabkákra vágtam. Összekevertem az aprított hagymával, majonézzel, kevés lime lével, sóval, borssal. A paradicsom bőrét keresztben bemetszettem és kb 10 másodpercre forrásban lévő vízbe dobtam, majd kivettem és jeges vízbe mártottam. Lehúztam a héját, eltávolítottam a magjait és apró kockákra vágtam. A vajon kisütöttem a sóval, borssal, limelével pácolt halfilét, majd centis kockákra vagdostam (már hidegen). Desszertgyűrűben halmoztam a rétegeket. A kenyéralapra került az avokadó püré, erre a halkockák, majd a spárga saláta. Paradicsomkockákkal és snidlinggel díszítettem.
Borajánlat: Heimann Viona 2006

6 megjegyzés:

max írta...

Ez igen, gratula!!!
Biztos nagyon finom lehetett, és gondolom nem maradt:-((

gabojsza írta...

Ahogy mondod, Max:-)

starfokker írta...

ez nagyon jól néz ki:)

Beatbull írta...

öh, tán Te voltál az a résztvevő aki 11 étellel nevezett? ;) Nagyon szép magyar színek! ;)

gabojsza írta...

Nem, nem én voltam...:-)

Mamma írta...

Nagyon elegáns előétel!
Engem most inkább a majonézes spárga fogott meg, így még sosem csináltam, de már van is rá egy továbbgondolt ötletem:-)
(Egy csomag spárga pihen a hűtőben.)

(Hát, a 11-en én sem csodálkoznék!:-))