Tészta hozzávalói 1 gáztepsihez, kb 4 főre:
30 dkg félfogós liszt
fél kocka friss élesztő
2-3 dl tej
1 kk cukor
3 ek olivaolaj
1 mk só
1-2 ek morzsolt oregano
Pizza mártás hozzávalói:
1 konzerv (400 g) hámozott paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 ek morzsolt oregáno
só, frissen őrölt bors
Feltét: sajt (2 féle), sonka, olajbogyó, lilahagyma, vagy ami éppen van
Elkészítem a pizzamártást (Stahl után, szabadon): a botmixerem edényébe zuttyintom a hámozott paradicsomot, hozzászórom a fűszert, sót, borsot, reszelt fokhagymagerezdeket, majd pillanatok alatt krémesre turmixolom.
Az élesztőt belemorzsolom a cukros tejbe, s meleg helyen állni hagyom, amíg fel nem fut az élesztő (10-15 percen belül habosodni kezd) Beledolgozom a lisztet, annyi tejjel, amennyi ahhoz szükséges, hogy jól gyúrható tésztát kapjak, majd alapos munkával addig gyúrom, míg el nem válik a tészta az edény falától. Ekkor átköltöztetem egy olajjal kikent tálba és meleg helyen (letakarva) fél óráig állni hagyom. Hozzáadom a sót, oregánót és olajat, átgyúrom, majd újabb 20-30 percig kelesztem. A tésztát belesimítom egy sütőpapírral bélelt tepsibe, ráteszem a feltétet: elsőként a pizzamártást, következik némi reszelt sajt, (néha) vékonyra szeletelt lilahagyma, sonka szeletek vagy ami éppen van, újabb réteg (jól olvadó) sajt, olívabogyó. Előmelegített, 200 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sütöm. Picilány egyik kedvence:-)