2008. február 26.

Tárkonyos pityókaleves


1986-ban jöttem el Erdélyből, de a mai napig, ha otthonról álmodok, mindig a Marosvásárhelyi házban álmodom magam. Jóleső álmok ezek, mert éber állapotban már van megfakult emlék…Ma éjjel Nagymamámmal álmodtam, ő főzött nekem tárkonyos pityókalevest. Ízes, savanykás, laktató, erdélyi leves a javából.

Hozzávalók:
fél kiló pityóka (krumpli)
2 nagyobb murok (sárgarépa)
1 fej hagyma
1 szelet szalonna vagy sonkaszelet zsíros része, de kevés füstölt házi sonka sem árt neki
fél dl tej vagy tejföl
1 ek liszt (vagy étkezési keményítő)
1kk őrölt paprika
ecetben eltett tárkony

Egy fazékba kiolvasztom az apróra vágott szalonna zsírját. A kockákra vágott pityókát és murkot (istenem, de régen neveztem így!) a hagymával együtt megdinsztelem az ízes zsiradékon, megszórom paprikával, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Addig főzöm, míg a zöldség megpuhul. Kevés tárkonyt kihalászok az üvegből és apróra vágom, hozzáadom a leveshez. Tejből (vagy tejfölből) és lisztből (vagy keményítőből) habarást készítek, amit a megfőtt levesre öntök, pár percig forralom, kevés tárkonyos ecettel ízesítem.
Anno, második fogásnak lapótyát ettünk a pityóka leves után, Mamafőzte málnalekvárral, abból a málnából, amit a Hargitán szedtünk.

7 megjegyzés:

max írta...

Egy gyors kérdés és a története nálam: http://maxkonyhaja.blogspot.com/2008/03/konyhai-horror-trtnetek-mogyor-torta.html

Légyszi, válaszloj, köszike!!

Menőmanó írta...

Kedves Gabojsza !

Régóta szeretnék málét sütni , de sehol nem találok egy igazi békebeli receptet. Nagymamám mindig akkor sütötte, ha a tej "összement". Ez manapság már nehezen elképzelhető.
Ha esetleg van a tarsolyodban egy ilyen recept, nagyon örülnék neki.

Üdvözlettel
Menőmanó

vero írta...

nagyon finom. következő életemben erdélyi jányt veszek feleségül.

Gabojsza írta...

úgy legyen:-)

Istvan Nagy írta...

Keresgettem a neten rendes erdelyi tarkonyos pityokaleves recepteket, de valahogy egyik sem volt az igazi. Ez viszont tokeletesen az amit Erdelyben pityokalevesnek hivnak. Viszont a paprika biztos jar bele?

Istvan Nagy írta...

Megkerdezhetem mi az a lapótya? :)

Gabojsza írta...

Kedves István, nálunk járt bele paprika is. A lapótya pedig egy lángosféleség (picit más a tésztája), amit lekvárral eszünk.