2008. február 19.

Balzsamecetes csirkemáj minifügével


Stahl új csirkés szakácskönyvében olvastam ezt a receptet, csirkemell filével. De nálam most friss, gyönyörű csirkemáj várt a sorsára és miért ne? Nem csalódtam:-)

Hozzávalók:
fél kiló csirkemáj
só és frissen őrölt bors
200 g aszalt minifüge (1 csomag)
1 dl száraz fehérbor
diónyi vaj
2 evőkanál olívaolaj
fél dl balzsamecet szirup
egy kávéskanál méz
1 evőkanál morzsolt kakukkfű (legközelebb porítom, elég „darabos” volt)
2 dl tejszín

A csirkemájat megmostam, megtisztítottam a hártyáktól és frissen őrölt borssal fűszereztem. Az aszalt fügét felforraltam annyi borban, amennyi ellepte.A vajat és az olajat kevergetve összeolvasztottam a kedvenc öntöttvas serpenyőmben és megsütöttem benne a csirkemájakat. Szűrőlapáttal kiemeltem őket és a serpenyőbe maradt ízes pörcös-olajas-vajas keverékhez csurgattam a balzsamecet szirupot. A nagy sistergés hamar elcsitult, ekkor hozzáadtam a mézet és a morzsolt kakukkfüvet, majd a leszűrt fügét. A vajpuha, balzsamecetes fügéhez hozzáöntöttem a tejszínt, összeforraltam a fügés mártást Az egészet megsóztam-borsoztam, jól összekevertem, és a serpenyőbe visszatettem az előpirított csirkemájakat, hagytam picit összeérni az ízeket.
A maradékot leturmixoltam 1 ek libazsír kíséretében. Életem legfinomabb házi májkréme született!