2008. február 19.

Balzsamecetes csirkemáj minifügével


Stahl új csirkés szakácskönyvében olvastam ezt a receptet, csirkemell filével. De nálam most friss, gyönyörű csirkemáj várt a sorsára és miért ne? Nem csalódtam:-)
Hozzávalók:
fél kiló csirkemáj
só és frissen őrölt bors
200 g aszalt minifüge (1 csomag)
1 dl száraz fehérbor
diónyi vaj
2 evőkanál olívaolaj
fél dl balzsamecet szirup
egy kávéskanál méz
1 evőkanál morzsolt kakukkfű (legközelebb porítom, elég „darabos” volt)
2 dl tejszín
A csirkemájat megmostam, megtisztítottam a hártyáktól és frissen őrölt borssal fűszereztem. Az aszalt fügét felforraltam annyi borban, amennyi ellepte.A vajat és az olajat kevergetve összeolvasztottam a kedvenc öntöttvas serpenyőmben és megsütöttem benne a csirkemájakat. Szűrőlapáttal kiemeltem őket és a serpenyőbe maradt ízes pörcös-olajas-vajas keverékhez csurgattam a balzsamecet szirupot. A nagy sistergés hamar elcsitult, ekkor hozzáadtam a mézet és a morzsolt kakukkfüvet, majd a leszűrt fügét. A vajpuha, balzsamecetes fügéhez hozzáöntöttem a tejszínt, összeforraltam a fügés mártást Az egészet megsóztam-borsoztam, jól összekevertem, és a serpenyőbe visszatettem az előpirított csirkemájakat, hagytam picit összeérni az ízeket.
UPDATE: a maradékot leturmixoltam 1 ek libazsír kíséretében. Életem legfinomabb házi májkréme született:-)))

10 megjegyzés:

Maci írta...

Kérhetnék szépen?

gabojsza írta...

Igen, Maci. Ha sietsz! :-)

Rossamela írta...

Miért ne? Igen-igen, májjal, a csirkemell nem olyan hangsúlyos, az csak adta volna az alapot a balzsamecet-füge párosnak, de a máj sokkal többet ad hozzá, biztos, hogy jól tetted, hogy kicserélted!
(A tejszínt tuti kihagytam volna, de én ilyen rusztikus vagyok.)

anyamanya írta...

Szerintem is sokkal izgalmasabb lehet májjal! Kipróbálandók listájára felvéve! :)

Eszter írta...

Szia Gabojsza! Apa holnap este jön haza és elkészíteném neki ezt a májat, nagyon guszta, én meg egyébként is májimádó vagyok.. :) Szerinted milyen köret illene hozzá? Ha kell egyáltalán.. Köszi! Eszter

Gabojsza írta...

Krumplipüré? Kicsit egyszerű köret, de ha gondolod, dobd fel egy kis parmezánnal, vagy pecorinoval:-)

Eszter írta...

Jó ötlet, köszi, imádja a tejfölös krumplipürémet.. :) Az Auchan-be az első utam mindig a tejfölhöz vezet, 2-3 doboz alatt meg sem állok :) Ez az egyetlen hely, ahol lehet kapni (15 és 30%-osat..hmm..), és félek, hogy egyszercsak bevonják, mert itt nem ismerik és nem is használják.. de élvezzük, amíg van.. :)

Eszter írta...

vettem, főztem, győztem. :) nem kaptam fügét, lett helyette datolya. Nem volt elég csirkemáj a húsboltban, a fele nyúlmáj lett.. így is elhoztam az egész májkészletet.. :) Késői vacsora lévén a körettel már nem volt időm bajlódni, némi kenyeret falatoztunk hozzá, apa leginkább a tányér + tál tisztogatására használva.. Gyors, isteni, ízletes, nagyon köszönjük!!!

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Gabojsza írta...

Kedves "Névtelen"
Kérlek ne itt trollkodj. A főzés kreatív feladat, a kreativitás része az is, hogy ha nincs valami kéznél a hozzávalókból, feltaláljuk magunkat és helyettesítjük.