2008. február 24.

VKF! XIII /1 - Balzsamecetes sült krumpli


ahogy Jamie Oliver készíti a kerti kemencében:
Fejenként 1-2 krumplit (mérettől függően), héjastól sós vízben előfőzök, majd ha kicsit kihűlt, meghámozok és negyedelek. Bemelegítem a sütőt 200 fokra. Előmelegítem benne a sütőtálat, amelybe kb. 5-7 dkg vajat és úgy 1/2 dl olívaolajat teszek. A forró sütőtálba teszek 1 marék friss rozmaringot (picit összevágva), 3 babérlevelet - széttördelve (legközelebb egyben hagyom), majd 4-5 közepes lilahagymát, negyedekbe vágva. Rá a krumpli, jól összekeverve a fűszerekkel és a forró zsiradékkal. 3-4 nagy fokhagymagerezdet késlappal szétnyomkodok, durva darabokra összevágom és megy a krumplira.
Meglocsolom az egészet modenai balzsamecettel, minimum 1 dl-t öntök a krumplira. Ettől igen barna trutyis lesz az egész, de Jamie szerint az az érzésem kell, hogy legyen, no ezzel elszúrtam, csupa ecet lett az egész.

Megszórom durva, frissen őrölt borssal és durva szemű sóval, alaposan. (jobban, mint szoktam, mert különben sótlan lesz!) Az egészre bacon szeleteket fektetek (jaj, amikor megsülnek…mindenki ezt vadássza!) és fóliával betakarom, betolom a forró sütőbe 25 percig. Utána fólia lejön, kevergetés és addig sütöm (még kb 20-25 perc), míg a balzsamecet kihozza a hagymák cukortartalmát és rozmaringos-fokhagymás-babérosan rákaramellizálódik a krumplira a zsiradékokkal. Mint egy zománc, úgy bevonja. Az intenzív ecetíz távozik sütés közben, de ami marad....

Igen rusztikus látvány, a legegyszerűbb párolt-sült sertéscomb szelettel ettük, kitűnő fogás :-)
Fiskális jegyzetét használtam, aki volt olyan kedves, és lejegyezte, a „Jamie at home”-ból. Köszönet érte!