2008. február 24.

Balzsamecetes sült hagyma

Aki nyersen szereti a lilahagymát (ki nem?…), annak ezt a sült hagyma köret biztosan ízleni fog. Bármilyen husi ideális kísérője, alkalmas egy „unalmas” sült hús - krumplipüré párost is feldobni:-)

Hozzávalók:
fejenként 1 nagyobb, vagy 2 kisebb lilahagyma
hagymánként 2 rozmaring ágacska
3-4 duci gerezd fokhagyma, szeletekre, vagy „gyufára” vágva
fél dl olívaolaj
2 ek balzsamecet
1 ek barna cukor
1-2 dl húsleves, vagy zöldséglé
só, frissen őrölt bors

A sütőt előmelegítem 200 fokra. A hagymák aljáról levágok egy szeletkét, hogy stabilan álljanak. A tetejükről is leszelek egy kalapot és késsel végzek a hagymatestbe egy kereszt bemetszést, amit a kés élével ki is tágítok picit, ebbe dugdosom a fokhagymákat és a rozmaring ágakat is, hagymánként kettőt.
Egy tálba összekeverem az olivaolajat, balzsamecetet, cukrot, levest, sót és borsot.
Egy sütőedénybe helyezem a hagymákat és leöntöm az ízes öntettel, majd beteszem a sütőbe és addig sütöm, míg a hagyma puha nem lesz (ezt úgy állapítom meg, hogy egy késsel megszurkálom). Sütés közben többször meglocsolom a balzsamecetes lével, hogy jó íze átjárja az egész hagymát. Tálaláskor eltávolítom a megsült rozmaring ágakat és mindenki „meghámozza” magának a hagymát. Különleges ízvilágú, nagyon finom:-) Sajnos a képem nem lett jó )-: A másik köret párolt vajrépa (ami egyáltalán nem unalmas!) - sárgarépa páros.

A Vendégváró falatok könyvben talált recept alapján. Köszönet érte Kati barátnőmnek:-)