2008. február 22.

Illatos omlós csirkemell

Ha kínai gyorsétterembe megyek, legtöbbször illatos-omlós csirkét eszem, pirított üvegtésztával. Tudom, ez kb ugyanaz, mintha tíz évvel ezelőtt valaki mindig rántott húst evett volna, bármely étterembe tért be. Nem vagyok büszke rá, de egyszerűen imádom.

Régóta készültem reprodukálni, bújtam a netet, rendszeresen kóstolgattam az „eredetit” és ma jött el a napja, hogy nekilássak. A saját változatom – amit több fórumon talált „recept” alapján alakítottam ki – nem állítom, hogy tökéletes, de első próbálkozásra igen bíztató eredmény született. Még az „ezt én nem szeretem” pici lányom is jóízűen tunkolt a mártásba és tüntette el, legnagyobb megelégedésemre.

Hozzávalók:
30 dkg csirkemell filé
2 ek rizsliszt
1 ek kukorica keményítő
3 tojás
1 kk sütőpor
fél dl tej
só, bors
fél fej friss fokhagyma, vagy granulátum
olaj a sütéshez

a mártáshoz.
4 ek ketchup
1 ek sherry ecet
2-3 ek édes chili szósz
fél kk őrölt gyömbér, vagy diónyi friss gyömbér, reszelve
kb 1 dl víz
1 kk kukorica keményítő
1 ek szójaszósz
1 kk méz

pirított szezámmag

A csirkemellet kb 1,5 cm-es kockákra vágtam és éjszakára beáztattam fél fej zúzott fokhagymával dúsított tejbe. Sütés előtt leszűrtem a husit, sóztam borsoztam. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét habbá vertem, hozzáadtam a keményítőt, majd a tojás sárgáját, a tejet, lisztet, sütőport és sóval, borssal, fokhagyma granulátummal fűszereztem. Beleforgattam a hús kockákat és forró olajba kisütöttem (nagyon gyorsan kész), majd konyhai papírtörlővel bélelt tálra szedtem. Közben összeforraltam a mártás hozzávalóit, folyamatos kevergetés közben. Amikor a keményítőtől besűrűsödött, levettem a tűzről, tálkába tettem és tálaltam. A bundás husit belemártottuk a mártásba, majd a pirított szezámmagba, azután saltinbocca (ugorj a számba!) Friss, ropogós zöld paprikát ettünk hozzá. Nekünk ízlett.

Ha valaki tudja, az éttermi falatok mitől lesznek szép kerekek, kérem tudassa velem:-)))

2 megjegyzés:

rendszergazda írta...

Hmm... ez jól hangzik! Valamikor kipróbálom.

Mókus írta...

szerintem attól, hogy sűrű, lángostészta szerű cuccba forgatják bele az icipici húst- így lehet jól átvágni a vevőt:)
legalábbis ez az én teóriám, mert amiket én ettem szezámmagos csirkéből-ami a recepted is, mert az illatos-omlósat én sima tojásfehérjés-keményítős panírban kisütött, fokhagymás tejben pácolt húsként ismerem- mind nagyok, keményebb tésztásak, felfújtak és ropogósak. érdemes lehet kísérletezni ezzel is, de majd megkérdem kínában járt csoporttársam, hogy szerinte hogy van- meglepően sok kaja van, amit meglepően hasonlóan csinálnak itt is, mint ott. Igaz, kinn nincs mindenben répa. Meg káposzta sem ugyanaz. az erős pistáról nem is beszélve:D de az itteni kínaiak is azt használják, szóval miért lenne probléma:)