2008. február 22.

Illatos omlós csirkemell


Ha kínai gyorsétterembe megyek, legtöbbször illatos-omlós csirkét eszem, pirított üvegtésztával. Tudom, ez kb ugyanaz, mintha tíz évvel ezelőtt valaki mindig rántott húst evett volna, bármely étterembe tért be. Nem vagyok büszke rá, de egyszerűen imádom.
A saját változatom – amit több fórumon talált „recept” alapján alakítottam ki – nem állítom, hogy tökéletes, de első próbálkozásra igen biztató eredmény született. Még az „ezt én nem szeretem” pici lányom is jóízűen tunkolt a mártásba és tüntette el, legnagyobb megelégedésemre.

Hozzávalók:
30 dkg csirkemell filé
2 ek rizsliszt
1 ek kukorica keményítő
3 tojás
1 kk sütőpor
fél dl tej
só, bors
fél fej friss fokhagyma, vagy granulátum
olaj a sütéshez
a mártáshoz.
4 ek ketchup
1 ek sherry ecet
2-3 ek édes chili szósz
fél kk őrölt gyömbér, vagy diónyi friss gyömbér, reszelve
kb 1 dl víz
1 kk kukorica keményítő
1 ek szójaszósz
1 kk méz
pirított szezámmag

A csirkemellet kb 1,5 cm-es kockákra vágtam és éjszakára beáztattam fél fej zúzott fokhagymával dúsított tejbe. Sütés előtt leszűrtem a husit, sóztam borsoztam. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét habbá vertem, hozzáadtam a keményítőt, majd a tojás sárgáját, a tejet, lisztet, sütőport és sóval, borssal, fokhagyma granulátummal fűszereztem. Beleforgattam a hús kockákat és forró olajba kisütöttem (nagyon gyorsan kész), majd konyhai papírtörlővel bélelt tálra szedtem. Közben összeforraltam a mártás hozzávalóit, folyamatos kevergetés közben. Amikor a keményítőtől besűrűsödött, levettem a tűzről, tálkába tettem és tálaltam. A bundás husit belemártottuk a mártásba, majd a pirított szezámmagba. Friss, ropogós zöld paprikát ettünk hozzá. Nekünk ízlett.
Ha valaki tudja, az éttermi falatok mitől lesznek szép kerekek, kérem tudassa velem.