2008. február 25.

Zsidó tojás, ahogy Édesanyám készíti


Erdélyben tipikus Húsvét utáni étel, a locsolkodásból összegyűjtött főtt tojások hasznosítására ( a rakott krumpli mellett), de nem csak húsvétkor készült, mert szalonna, tojás és hagyma mindig akadt otthon, még a legnagyobb szegénységben is. Legfinomabb azzal a házi szalonnával, amit a sózás után savanyú káposztalével mosnak le, zúzott fokhagymával kennek be bőségesen, utána füstölik. Tudom, tudom, a zsidók nem esznek szalonnát, ők libazsírral készítik.

Hozzávalók:
4 – 6 keményre főtt tojás
1 ujjnyi szelet szalonna
1 fej hagyma, vagy egy csomó újhagyma
fél evőkanál libazsír vagy kevés olaj
só, frissen őrölt bors.

A tojást, szalonnát és hagymát apró kockákra vágjuk és minden hozzávalót összekeverünk. Ha kell, sózzuk, tekerünk rá borsot. Azonnal fogyasztható, de pár óra "érési idő" jót tesz az ízének:-) Friss kenyérre halmozva, uborkával vagy paradicsommal az igazi. Fogyókúrázók lapozzanak, mert nem egy nullkalóriás fogás, ám annál finomabb.

5 megjegyzés:

saját levében írta...

Tyűűűűű....ez nagyon izgalmasan hangzik! Sokkal jobban mint az én vajas-mustáros-currys tojáskrémem. Nem várok húsvétig!

Névtelen írta...

Mióta esznek a zsidók szalonnát? :)

gabojsza írta...

Az én környezetemben amióta világ a világ...:-)

Névtelen írta...

Én minimum 15 tojásból csinálom és csoda, ha marad másnapra, mivel a 3 nagyfiam pillanatok alatt eltünteti. Az és férjem erdélyi, tehát tisztában vagyunk az "eredeti" recepttel.
Felejtsétek el a szalonnát, nem való bele. Só, bors, hagyma, olaj (lehet olíva is), mustár, és apróra vágott vagy villával összetört főtt tojás. Az olajtól lesz krémes, ízlés szerint rakjátok bele. Jó étvágyat.

Kata írta...

en ezt sima tojaskremnek ismertem, es teavajjal a legfinomabb meg egy kis keves csipos mustarral. a piritott szalonnat a tojasos nokedlin imadom!