ÉP ma villás reggelit kapott, na nem a klasszikust, hanem egy újabb kísérletem eredményét, koktélrákkal. Ízlett neki.
10 dkg tintahalas, fekete tészta
15 dkg fagyasztott koktélrák
1 kis fej lilahagyma, félkarikákra vágva
2 gerezd fokhagyma, zúzva
4 dkg frissen reszelt parmezán
2 ek. olívaolaj
tengeri só
1 ek házi chilikrém (vagy 1 friss chili paprika finomra vágva)
A koktélrákot előző nap érdemes kivenni a mélyhűtőből és hideg vízben, 24 órát a hűtőszekrényben hagyni felolvadni (zacskó nélkül!). Így nem veszít a nedvességtartalmából és egészen jó állagú, mire felhasználjuk. Az edényt, amibe felolvad érdemes letakarni, mert – nem szépítek – egyszerűen büdös. Na jó, rákszagú, de akkor is büdös. Szerencsére a „végeredmény” feledtette ezt a kis kellemetlenséget :-)
Az olívaolajon két perc alatt üvegesre pároltam a hagyma karikákat, ment bele a fokhagyma, a chilikrém. Hozzáöntöttem a koktélrákot és tengeri sóval picit megsóztam. Pár perccel később ráöntöttem a bort és nem sokkal később a tejszínt. Kb öt percig hagytam együtt rotyogni, majd belekevertem a parmezánt. Párhuzamosan kifőztem a tésztát fogkeményre (al dente), tekercsekben a tányérra halmoztam és a rákos szószt rákanalaztam.