2008. február 19.

Thai sült oldalas


Hozzávalók 2 éhes felnőttre és egy fanyalgó kiskamaszra, akinek végül nagyon ízlett a végeredmény:
kb 80 dkg húsos, sovány(!?!) sertésoldalas
diónyi friss gyömbér, reszelve
2 gerezd fokhagyma, zúzva
3 ek sötét szójaszósz
1 tk Sambal Oelek (csipős chilikrém)
1 tk szezámolaj
1 ek barnacukor
1 ek só
1 dl száraz fehérbor
késhegynyi őrölt koriander
késhegynyi őrölt kömény
1 dl olivaolaj
2 újhagyma fehér része vékonyan felszeletelve.

Senkit ne riasszon el a hozzávalók hosszú sora, nincs más dolgunk, mint egy nappal korábban mindent összekeverni egy tálban és a darabokra vágott oldalast belemeríteni a pácba. Ha nagyon takarékosak akarunk lenni a mosogatással, pácoljuk a húst egyből abba a sütőedénybe, amiben sülni fog. Másnap, sütés előtt 1 órával kivettem a hűtőből, bemelegítettem a sütőt 220 fokra és fólia alatt kb 50 perc alatt puhára, további 20 perc alatt – immár fólia nélkül – pirosra sütöttem a húst a páclében. Izgalmas, diszkréten chilis (még pici lány sem panaszkodott!) egzotikus ízű, omlós, szétolvadokaszádban falatok. Bár nem túl autentikus, de tökmagolajos salátával fogyasztottuk. Nem vesztek össze.

1 megjegyzés:

bucibigyó írta...

Kedves Gabojsza! Köszi a receptet, igaz véletlenül bukkantam rá, de elkészítettem, és tényleg isteni finom lett. A párom már több hónapja nyúzott, hogy vegyek spare-ribs-et, mert imádja... Hozzá kell tennem, hogy én nem vagyok nagy húsevő, előbb készítek valamit tofuból, mint húsból, a férjem viszont, ha tehetné, csak húst enne hússal. Szóval a sült oldalas nagyon jól sikerült, isteni puha és omlós lett, a férjemnek is ízlett, bár utólag bevallotta, hogy a hagyományos ízeket jobban szereti. Tulajdonképpen, ha nem mondom meg neki, hogy szójaszószban pácoltam,szerintem észre sem veszi... :)