Hozzávalók:
30 dkg (BL55) fehérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 púpozott ek édes tejsavópor
1 ek búzasikér (szejtán)
2 ek bio korpa
3 ek natúr lenmag
2 kk só
½ kk szárított élesztő
4 dl víz
A száraz hozzávalókat összekeverem egy nagy tálba, majd összekeverem a vízzel és konyharuhával letakarva pihen 12 órát. Nagyon lisztezett felületre borítom a tésztát, összehajtogatom és konyharuhával letakarva pihen addig, míg a sütő eléri a maximum hőmérsékletet (nálam 250 fok, légkeveréssel). A sütővel együtt melegszik a jénai, vagy cseréptál, amiben sül a kenyér. Ha elég meleg a sütő, beleteszem a tésztát és fedő alatt sül 30 percig, majd fedő nélkül még 20-30 percig. Rácson szoktam hűteni és ritkán éri meg a másnapot.