2008. február 18.

Lenmagos, rozsos, korpás kenyér


Egy dagasztás nélküli kenyér, picit felturbózva. Ezt vittem a GBT 3-ra, elfogyott az utolsó morzsáig.

Hozzávalók:
30 dkg (BL55) fehérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 púpozott ek édes tejsavópor
1 ek búzasikér (szejtán)
2 ek bio korpa
3 ek natúr lenmag
2 kk só
½ kk szárított élesztő
4 dl víz

A száraz hozzávalókat összekeverem egy nagy tálba, majd összekeverem a vízzel és konyharuhával letakarva pihen 12 órát. Nagyon lisztezett felületre borítom a tésztát, összehajtogatom és konyharuhával letakarva pihen addig, míg a sütő eléri a maximum hőmérsékletet (nálam 250 fok, légkeveréssel). A sütővel együtt melegszik a jénai, vagy cseréptál, amiben sül a kenyér. Ha elég meleg a sütő, beleteszem a tésztát és fedő alatt sül 30 percig, majd fedő nélkül még 20-30 percig. Rácson szoktam hűteni és ritkán éri meg a másnapot.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia! Hol lehet tejsavóporhoz hozzájutni?

gabojsza írta...

Bio vagy naturaboltban keresd. Én Pesten a Mediline-ban vettem, de a Herbaházban is van.

cukroskata írta...

Éppen most akartam írni neked, hogy tedd fel a kenyér receptjét, amit a GBT-re hoztál, mert nem élhetek nélküle :-) Muszáj bele tejsavóport tenni?

kicsivu írta...

Köszi, Gabojsza! Ez akkora adag, mint az eredeti bögrés recept?
Láttam dobozos írót az Intersparban! Ugye te kerested?

gabojsza írta...

Nem muszáj, bár én mindig ezzel csináltam. Amúgy ezt a "keveréket" én találtam ki, jó lett, betartom. Ha tejsavópor nélkül is jó, kérlek jelezd!:-))

gabojsza írta...

Kicsivú, látom Te is korán keltél:-))
Igen, köszi, én kerestem, bár a legközelebbi Interspar 100 km-re van tőlem...
A kenyér arányai meg a DolceVita féle dnk + az új hozzávalók. Megsütve ugyanakkora.

cukroskata írta...

Megint megsütöttem a kenyeredet, pont úgy ahogy leírtad, kivéve a tejsavóport. Finom is lett, de van elképzelésed, hogy miért sokkal barnább, mint a tied?

gabojsza írta...

Nincs:-) Lehet, hogy a liszt más.
De én nem bánnám, hogy barnább...

cukroskata írta...

Végülis én se bánom, csak nem egészen olyan, mint amire számítottam :-)