2008. február 21.

Dukkah fűszeres csirke falatok


Dukkah lázban élek. Amióta Mamma megajándékozott e fűszerkeverékkel, nem tudok betelni vele. A hazafele úton kb 2 percenként beleszagoltam és megállapítottam, hogy ilyen (finom) nincs is…ízlelgetem, szagolgatom, elmondhatatlanul izgalmas.

Rengeteg változata létezik, talán a legautentikusabb az egyiptomi változat, amiben van szezámmag, koriander, római kömény, fekete bors és tengeri só, létezik mogyorós, pisztáciás, mandulás, de makadámia vagy kesudiós változat is.. Kedvelik Ausztráliától Amerikáig mindenfele. Használják olívaolajjal keverve dip-nek – pitát vagy pirítóst mártogatva bele, de fűszereznek vele halat, csirkét, marhát, sertést, bárányt, de karfiolt és brokkolit is. Képes feldobni egy egyszerű 8 perces főtt tojás – uborka – hónapos retek reggelit ugyanúgy, mint a legpuccosabb rózsaszínűre sütött báránybordát.
Én most csirkén próbáltam ki. A csirkemellet másfél centi széles csíkokra vágtam és meghempergettem a dukkah fűszerkeverékben, majd a felforrósított öntöttvas serpenyőmben egészen kevés olivaolajon sütöttem oldalanként pár percig. Kivettem a serpenyőből és letakarva melegen tartottam, a serpenyőben pedig a maradék ízes pörcön megsütöttem a köretnek szánt padlizsán szeleteket. Mennyei vacsoránk volt!