2017. április 17.

Lassan párolt báránytekercs


Idén is menetrend-szerűen levágattuk Húsvét előtt a bárányt (most egy nagyobbacskát, 34 kg volt élő súlyban), a felét feldolgoztuk a szokásos módon: főtt agyas leves, szombaton délben volt tokány puliszkával, vasárnap meg báránysült, de a bordák és a hátsó combja közötti húsrészt megmentettem (általában megy a tokányba) és Gordon Ramsay recept alapján, feltekerve készítettem el. A legeslegjobb bárány fogás lett, amit eddig főztem! Más hússal is el fogom készíteni, a vele sült mártás egyszerűen zseniális! Régóta nem ettem jobbat.

Hozzávalók 2-3 főre:
1 báránymell (a bordák és a hátsó comb közötti húslebeny)
tengeri só és frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál szárított oregánó
szárított chili pehely (opcionális)
2 bio, vagy kezeletlen héjú citrom frissen reszelt héja
1 kis üveg szardella, lecsepegtetve
2 evőkanál olívaolaj
1 vöröshagyma, hámozva és szeletelve
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál kapribogyó
300 g Kalamata olajbogyó
3 dl száraz bor (fehér, vagy rozé)
2 dl házi fűszeres paradicsomlé, vagy egy konzerv hámozott paradicsom

A húst kiterítem és mindkét oldalán befűszerezem sóval és borssal. Egyik oldalát megszórom oregánóval, chili pehellyel, ráreszelem az egyik citrom héját és elrendezem rajta a szardella filéket egyenletesen. Szorosan feltekerem, konyhai kötöző madzaggal megkötözöm és mivel nem azonnal használom fel, hanem csak két nap múlva, vákuumfóliába helyezem és kiszívatom belőle a levegőt a vadiúj vákuumozó gépemmel, majd beteszem a hűtőbe, felhasználásig.


Ugyanezt tettem a báránycombbal is, mert csütörtökön vágattuk le a bárányt, de a vasárnapi felhasználásig nem akartam lefagyasztani, így befűszerezve, levákuumozva nyugodtan hagytam a hűtőszekrényben, mert tudtam, hogy biztosan nem lesz baja, nem indul romlásnak és még a fűszerek is jól átjárják a húst. Ez az egyik nagy előnye a vákuum csomagolásnak, hogy hosszabb ideig tartja meg az élelmiszerek frissességét és megőrzi minden ízüket, zamatukat.


Sütés napján kiveszem a levákuumozott húst a hűtőből, hagyom szoba hőmérsékletűre melegedni, majd a felforrósított öntöttvas edényemben, kevés olívaolajon minden oldalát körbepirítom, megkérgezem. Kiveszem a húst és félreteszem, az edénybe teszem a felszeletelt hagymát és a 3 gerezd fokhagymát, majd közepes lángon, kevergetve 5 percig főzöm, amíg puha és aranybarna lesz. Szórok rá oregánót, a második citrom reszelt héjat, majd hozzáadom a kapribogyót és olajbogyót.Felöntöm a borral, 2-3 percig forralom, majd hozzáadom a fűszeres paradicsomlét, és alaposan összekeverem. Visszateszem a bárányhúst, lefedem az edényt és betolom a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe 2-2½ órára, amíg a hús megpuhul, közben 1-2X megfordítom a húst a szaftban. Ha már puha a hús, kiveszem, hagyom pihenni pár percig, majd ujjnyi vastagon felszeletelem, a szeleteket a mártásra fektetve tálalom. Abbahagyhatatlan.

A fogás Gordom Ramsay receptje alapján készült.
A vákuumozó gépem innen származik. 


Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.