2017. április 16.

Húsvéti tojásfestés hagymahéjjal


Pár éve hagymahéjjal festem a húsvéti tojásokat, úgy, mint gyerekkoromban is csináltuk. 10-12 vöröshagyma és 1-2 lilahagyma héját összegyűjtöm, abban szoktam 10-12 tojást megfesteni.
Nagypénteken kimegyek a ház elé, szedek lóherét, százszorszépet és pitypang virágot, lecsípem a szárukról és egyenként, kiselejtezett nylon harisnya darabbal rászorítom egy-egy nyers, száraz tojásra. A virággal ellentétes oldalon megkötöm a harisnyát és beteszem az előkészített tojásokat egy akkora edénybe, amibe kényelmesen elférnek, a hagymahéjakkal együtt. Felöntöm vízzel, teszek rá egy kiskanál sót meg egy evőkanálnyi ecetet és forrástól számítva kb. 8-10 percig
főzöm, majd még egy órát hagyom a tojásokat benne a lében. Kicsomagolás után szárazra törlöm, majd egy kis szelet szalonnával fényesítettem, akkor nyerik el végleges színüket.


Ha más színűre is festenél tojást és a természetességre törekszel, kurkumával sárgát, lila káposztával kéket, céklalével pinkes-lilát, fűvel zöldet tudsz festeni ugyanezzel a módszerrel, díszítésnek pedig a fentiek mellett használhatsz bármilyen szép formájú apró levelet, virágot.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.