2017. április 4.

Gluténmentes medvehagymás-túrós pogácsa


Kipróbáltam Rita gluténmentes zsúrpogácsa lisztkeverékét, medvehagymás pogácsákat sütöttem belőle. Finom pogácsák sültek, ízlettek itthon és az irodában is mindenkinek, aki megkóstolta.

Hozzávalók 1 tepsinyi pogácsához:
1 csomag Hadarik Rita gluténmentes zsúrpogácsa lisztkeverék
1 mk só
100 ml víz
1 mk cukor
5 g szárított élesztő
250 g krémes állagú túró
2 db tojás
125 g vaj
kis csokor medvehagyma, aprítva

Az élesztőt felfuttatom 100 ml meleg vízben.
1 tojást kettéválasztok, a sárgáját félreteszem a pogácsák lekenéséhez.
A lisztkeveréket egy tálba teszem, hozzáadom a túrót, az élesztős vizet, a puha vajat, 1 egész tojást és a másik tojás fehérjét. Megsózom és jól összekeverem, majd fél órára hűtőbe teszem a puha tésztát, hogy könnyebb legyen kinyújtani. Két sütőpapír között kb. 3 cm magasra nyújtom, rizslisztbe mártott pogácsa szaggatóval kiszaggatom, a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire teszem, tetejüket megkenem a félretett tojássárgával, amit elkeverek egy kis vízzel, majd egy késsel vékonyan beirdalom a pogácsák tetejét és 30 percig kelesztem, közben felmelegítem a sütőt 180 Celsius-fokra.
Légkeveréses sütőben kb. 25-28 perc alatt aranybarnára sütöm.

Rita receptjét használtam.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.