2017. április 2.

Sütés nélküli csokitorta mandulalikőrben posírozott körtével


Igazi ünnepi torta. Egyszerűen imádtuk!

Hozzávalók egy 17 cm-es piteformához:
180 g kakaós keksz (síma, vagy teljes kiőrlésű)
80 g vaj
200 g jó minőségű étcsokoládé
300 ml 30%-os tejszín (NEM főzőtejszín!)
kis csipet só
6-8 körte
100 ml Di Saronno amaretto likőr

Elkészítem a posírozott körtét: a likőrt egy deciliter vízzel, egy edényben összeforralom 1-2 evőkanál cukorral. Beleteszem a meghámozott, kimagozott és elfelezett körtéket és addig főzöm, míg megpuhulnak, de vigyázok, hogy ne főzzem túl puhára. Kiveszem a körtéket a posírozó léből és kihűtöm, a levet majd elhasználom koktélokhoz.
A szeletelt mandulát száraz serpenyőben, pár perc alatt illatosra pirítom.
A kakaós kekszet késes robotgépben megdarálom, majd hozzáöntöm az olvasztott vajat és addig keverem a géppel, míg nedves homok állagú nem lesz. Kivehető aljú piteformába öntöm a masszát és kanállal, kézzel, vagy egy egyenes aljú pohárral egyenletes vastagságúra lapítom a tortaforma alján és oldalán is, azaz egyenletesen kibélelem vele a formát. Ameddig elkészítem a csokikrémet, beteszem a piteformát a fagyasztóba, hogy dermedjen.
Egy keverőtálba teszem az aprított csokoládét (70% kakaótartalmú  étcsokit használok), hozzáadok egy csipet sót (ez még jobban kiemeli a csokoládé ízét) és ráöntöm a majdnem forráspontig melegített tejszínt. 5 percig békén hagyom (ez azért fontos, mert így buborékmentes, sima lesz a krém), majd keverőlapáttal elkezdem kevergetni, és addig keverem, míg a csoki teljesen felolvad és egynemű, szép fényes krémet kapok (cukrász nyelven ez a ganache - ejtsd gánás, magyarul ganázs, vagy párizsi cukrászkrém). Előveszem a fagyasztóból a kekszalapos piteformát, beleöntöm a csokikrémet és visszateszem a hűtőbe dermedni. 10-15 perc elteltével félig a csokikrémbe süllyesztem a posírozott körte darabokat, megszórom az egészet a megpirított szeletelt mandulával és legalább  2 órára hűtőbe teszem dermedni, majd a formából kivéve tortatálra teszem és szeletelve tálalom.
Félkemény habbá felvert tejszínt, vagy vanília fagyit lehet mellé adni.

A szeletelt mandulát és sok minden mást is az ünnepi sütéshez az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABCben szerzem be személyesen, vagy a webshopjukból rendelve.

Innen a recept ötlete.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.