A
cím elolvasásával nagyjából ki is merült a recept leírása, mert ettől
egyszerűbb (és finomabb) spárgaételt nem igen lehet elkövetni, illetve lehet,
de nem igen érdemes. A roppanós zöldspárga édessége összeolvad a füstölt sonka
sósságával, a bacon ropogós, a fürjtojás sárgája kellemesen krémes, a za’atar
fűszer pedig felteszi az „i”-re a pontot. Jó, na. Aki nem hiszi, próbálja ki,
nem fogja megbánni.
Hozzávalók
2 adaghoz:
12
síp zöld spárga
4
vékony szelet füstölt sonka
pici
vaj a sütőtál kikenéséhez
10
dkg füstölt bacon, apróra kockázva
4
fürjtojás
za’atar
fűszerkeverék*
A spárgát megmosom, lepattintom a végét,
hármasával összefogom és körbetekerem sonkaszelettel úgy, hogy a spárgafejek
szabadon maradjanak. Nem kell sózni, a sonka épp elég sós. A sonkás
spárgakötegeket vékonyan kivajazott sütőtálba teszem és 180 fokra előmelegített
sütőben 12-15 perc alatt roppanósra sütőm, közben piros-ropogósra sütöm az
apróra kockázott bacont, amit kiszedek és melegen tartok, a zsírján megsütöm a
fürjtojásokat, épp csak annyira, hogy a fehérje megkössön, de a sárgája folyós
maradjon. Ha kész, az apró tükörtojásokat a spárgakötegekre teszem, rászórom a
sült bacont, megszórom za’atar fűszerkeverékkel és lehet enni!
Magában is isteni de egy szelet sült, vagy egy steak mellett sem utolsó.
Magában is isteni de egy szelet sült, vagy egy steak mellett sem utolsó.
*A za’atar (vagy zaatar) az arab konyha közkedvelt fűszerkeveréke. Sok változata létezik (tájegységenként változó), de mindegyikben van szárított kakukkfű, szumák, oregáno és pirított szezámmag, amihez helyenként kevernek még római köményt, néha koriander magot és fekete borsot. Készen főleg arab boltokban lehet hozzájutni, vagy webes fűszeráruházakban.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.