2017. április 26.

VYLYAN Terasz: természet, borok, gasztronómia, életöröm




2008-ban az Év Pincészetének választott Vylyan a Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb borászata, a neve egy régi helytörténeti munkában fellelt XV. századi Villány-megnevezést takar. Első szőlőültetvényeiket  1992-ben telepítették, s a pincészet Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Dobogó dűlő szívében  épült fel. Idén tavasszal két jelentős évfordulót is ünnepelt a Vylyan: 25 évvel ezelőtt telepítették az első tőkéket és 10 esztendővel ezelőtt nyílt meg a vendégek előtt a pincészet vendéglátó helye, a remek panorámájú borterasz.  

10 éves évfordulójukon a Vylyan Terasz meg is újult. Április 21-én volt szerencsénk részt venni a Vylyan Terasz egyedi íz- lelőhellyé válásának: felavatták az új látványkonyhát, amit megújult csapattal, egyedi, s mindig frissülő étlappal, helyi ízekkel üzemeltetnek.

Debreczeni Mónika birtokigazgató és Péter Ákos "teraszkapitány" hivatalosan is megnyitják a teraszt
Vannak helyek, melyeknek lelke, kisugárzása van, s igazán ettől válnak értékessé, s nem csak egy célponttá a bortérképen. A Vylyan Terasz nem csak egy vendéglátóhely. A Vylyan életérzés itt tapasztalható és érthető meg igazán. Akár borokról, étkekről, vagy programokról van szó, az biztos, hogy a kérlelhetetlen minőség mögött szerető gondoskodás van, s ami mindenkit megfog és lenyűgöz, az a miliő: a természet - s a szőlő közepén - a szabadsággal feltöltő panorámával.

Kilátás a teraszról. Hát nem gyönyörű? 
A Vylyan Terasz a birtok vidám, élményekkel teli szeglete télen-nyáron várja a borkedvelőket. 
A konyhában is az egyedarcúságra, s egyszerűen a legjobbra törekszenek.  „Ha szívből főzöl, a lelked is jól lakik” - aki szeret jót enni, tudja, hogy itt ez nem csupán étkezés, hanem önmagában egy program, a borokkal együtt komplex ízélmény.
 A recept egyszerű: remek helyi alapanyagok, egy szemet is gyönyörködtető látványkonyha és egy kreatív gasztro-csapat. Csúcsminőség a kínálatban, de laza, otthonos életérzés, közérthető ízvilággal, mindig kísérletezve, izgalmasan, havonta változó szezonális kínálattal, érdekességekkel, tematikus napokkal. A „Terasz kapitány”: Péter Ákos, a séf: Bilanics Richard, a tanácsadó séf pedig  a 2015-ös Konyhafőnök győztese,  Lovász József Domi.  
 
Domi mesél az új koncepcióról

A Vylyanhoz érdemes rendszeresen visszajárni! Minden hónap 2. szombatja – tematikus ízutazás, vendég séfekkel, kitekintéssel a nagyvilágra.
Vasárnaponként Sunday brunch-al kényeztetik a vendégeket, kicsiket és nagyokat egyaránt.
Rendszeresen vannak borkóstolók, mert tudják, hogy a boroknak mindig a születési helyükön van a legnagyobb varázsa, hát még ilyen helyen! Szakmai, vezetett borkóstoló vagy csak néhány pohár bor? Mindenki annyit kap a bor mellé járó tudásból, amennyire szomjazik. Van pincelátogatás, dűlőtúrák, tematikus kóstolók azoknak, akik igazi beavatottak szeretnének lenni.

A Vylyan pince ászoktere
A kedd, szerda és csütörtöki napok az üzleti és egyéni rendezvényeké.
A bor egyik fontos értéke, hogy segít közelebb hozni egymáshoz az embereket. A Vylyan Terasz egyedi helyszín, legyen szó üzleti találkozóról, ünneplésről, céges összejövetelről, vezetői értekezletről, exkluzív fogadásról, vagy csapatépítésről. A személyre szabott élményhez szállás, catering, kísérő programok és transzfer szervezésében a Vylyan Pincészet felkészült kollégái és partnerek segítenek.
Leány- és legénybúcsúk, jegyes- és esküvői fotózás, de családi vagy baráti események, ünnepségek, nagyobb fogadások lebonyolításához különleges helyszín és szervezés jár.

A borra és kultúrára szomjazó közönség már jól tudja, hogy a borokon túl egy tágabb, izgalmas kulturális programok köré csoportosuló univerzum tárul fel a Vylyan Teraszon zajló események kapcsán. Csak néhány ízelítő: A január vége a hagyományőrző Vince napé, melyet a Vylyan Pincészet élesztett újjá a Villányi borvidéken. A BorZsongás fesztivál köszönti a tavasz éledését, s a kultúrát. A nyárba fordulva a júniusi Szent Iván éji szerelemünnep után az augusztusi Ördögkatlan Fesztivál egyedülálló hangulatát ajánlják, mely egyszerűen kihagyhatatlan élmény. Az ősz a szüret és az újbor ünnepe, a többéves tradícióra visszatekintő Bogyólé művészi címke pályázattal, - és kiállítással. A Művészi Hordó projekt egyes alkotásai még ma is megtekinthetők.

A gyerekek is imádják a Vylyan Teraszt. Miközben a szülők nyugodtan pihenhetnek, borozhatnak, addig a gyerekek önfeledten fedezhetik fel a gyönyörű környezetet. A park, a szőlőliget, a kis focipálya, a trambulin, vagy a játéksarok megannyi izgalmas színtér a gyerekeknek.

A Vylyan nem csak egy pincészet, ahol bort lehet kóstolni, hanem egy  gyönyörű hely a szőlőtenger közepén, amelynek pozitív és „kisimító” kisugárzása van. Tanúsíthatom J

Vylyan Pincészet
7800 Kisharsány, Fekete-hegy

A programokról bővebben a Vylyan Facebook oldalán lehet tájékozódni.
A teraszmegnyitón készült összes fotóm a Facebook oldalamon látható.
 

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.