2017. április 1.

Sültpaprika-krémleves


Ősszel, mikor már annyira olcsó, hogy szinte dobálják az ember után a piacon a paprikát, veszek jó pár kilónyi kaliforniait, a grillsütőn megsütjük, ettől kap egy ellenállhatatlan füstös ízt, amit sütőben, vagy platnin nem lehet reprodukálni. Megpucolva bezacskózzuk és a fagyasztóban várják, hogy sültpaprika-saláta, vagy krémleves legyen belőlük. Nyáron ritkán jut eszembe sültpaprika-krémlevest főzni, de ilyenkor már annyira vágyom a színekre, az üde nyári ízekre, hogy időnként kikapok a fagyasztóból egy csomag sült paprikát és krémlevessé alakítom.


Hozzávalók 4 főre:
7-8 darab pritamin (vagy kaliforniai, piros és sárga) paprika
1 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kisujjnyi darab friss gyömbér
1 kiskanál őrölt római kömény
5-6 dl könnyű alaplé (vagy víz)
só és frissen őrölt bors
csipet cukor és pár csepp balzsamecet (szükség szerint)
a tálaláshoz pici tejföl, vagy tejszín és friss kakukkfű

Ha friss paprikából készítem, a paprikákat faszenes grillsütőn koromfeketére sütöm, majd 10 percre beteszem egy lefedett tálba, hogy könnyebben tudjam lehúzni a paprika héjat. Meghámozom, a magházát eltávolítom, de a benne lévő jóízű lére vigyázok, mert kell majd az is a levesbe.

Ha fagyasztott paprikából készítem, előző este kiveszem a fagyasztóból a meghámozott paprikákat, eltávolítom a magházukat és egy tálban hagyom felengedni.
Forró olajban a gyömbért és a római köményt picit megpirítom, majd hozzáadom a hagymát és megdinsztelem. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd a paprikahúst és annak levét, sóval, borssal ízesítem, felöntöm könnyű alaplével (vagy vízzel) és felforralom, majd pár percig főzöm. Botmixerrel pürésítem, ha szükséges, igazítok az ízén egy csipet cukorral és pár csepp balzsamecettel, majd ha szuper-selymes állagra vágyom, egy szitán átpasszírozom. Kevés tejföllel (vagy tejszínnel) meglocsolva, friss kakukkfűvel díszítve tálalom.

Sajtos pirítós, vagy kruton is illik hozzá.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.