Voltak évek, amikor már Húsvét előtt rákívánunk a főtt
sonkára, meg a levében főtt tojásra, de idén egész jól kibírtuk, a sonkaevéssel
tényleg kivártuk a Húsvétot és idén sikerült az eddigi legjobb húsvéti sonkát
főznöm. Éveken keresztül kuktában főztem a sonkát, de idén megadtam a módját,
elővettem a sous vide gépem és 80 Celsius-fokon, 24 órát főtt a sonka, fűszeres
lében. A saját füstölésű sonka felső harmadát (a csülökrészt is beleértve) egy
napig áztattam hideg vízben, közben 2X lecseréltem rajta a vizet, hogy főzés
után ne legyen túl sós. Vákuumtasak nélkül tettem a sous vide gépbe, dobtam
mellé egy fej (pucolatlan) fokhagymát vízszintesen elfelezve, egy fej hagymát
felnégyelve, szemes borsot, meg babér leveleket. Felöntöttem vízzel és
elindítottam a gépet, majd élveztem, ahogy a lassan, gyöngyözve fővő sonka illata
belengi az egész konyhát.
24 óra elteltével kikapcsoltam a gépet és hagytam a sonkát a
lében kihűlni, majd másnap örömmel konstatáltam, hogy a csont csak úgy
kicsusszant belőle, a hús omlós és szaftos, hmmmm.... A sonkafőző lé egy
részében pedig főzök pár tojást, a maradék pedig levessé lényegül majd Húsvét
után.
Áldott ünnepet mindenkinek!
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.