2011. február 3.

Francia hagymaleves cipóban (Soupe à l'oignon gratinée)


Rég ettünk hagymalevest. Olyan igazit, cipóban tálalva (amit a környék legjobb pékmesterénél vettem). A legjobban akkor élvezi az ember, mikor sétától átfagyva hazaér, boldogan kikanalazza, elmajszolja a cipót is, mást nem is kíván utána, csak elnyúlni és szunyókálni egy kicsit.

Hozzávalók 4 főre:
6-8 fej vöröshagyma
50 g vaj
4 ek olívaolaj
2 ek étkezési keményítő (vagy liszt)
1 liter húsleves
1 dl száraz bor (én most házi cidert, ÉP almaborát használtam)
ízlés szerint só
morzsolt kakukkfű
fejenként egy levescipó
reszelt ementáli sajt

A hagymát megtisztítom és vékonyra felcsíkozom.
Egy fazékban összemelegítem az olívaolajat és vajat, majd ráteszem a hagymát, megsózom (így könnyebben puhul) és kevergetve vagy 20 percig párolom. Közben tekerek rá borsot, megszórom kevés morzsolt kakukkfűvel (tényleg kevéssel!) és hozzáöntöm a bort is.
Ha megpuhult a hagyma, rászórom a keményítőt, kicsit átkeverem, majd felöntöm a húslevessel. Sózom, majd összeforralom. Azért jobb keményítővel készíteni liszt helyett, mert a liszt-íz eltűnéséhez legalább 10 percig kellene főzni a levest, de ki ér arra rá, mikor annyira éhesek vagyunk?
Közben a kenyércipóknak levágom a "kalapját", egy kiskanállal kikaparom a belsejét, majd a tetejével együtt, 180 C-os sütőben 10 percig sütöm, ennek köszönhetően nem ázik el olyan könnyen a levestől. Amikor kiveszem a ropogósra pirult cipókat a sütőből, a levest a cipókba merem, megszórom bőségesen reszelt ementáli sajttal, és tálalom. A cipóval együtt igen laktató.

Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.