2011. február 21.

Lencse krémleves


Álruhás hagyományos lencsefőzelék, azoknak akik imádják a lencsefőzeléket, de már unják főzelékként kanalazni. Lényegében egy bögréből is kortyolható, hosszabb lére eresztett, pürésített főzelék.

Hozzávalók:
fél kiló hagyományos lencse
1 fej hagyma
3-4 ek olívaolaj
4 babérlevél
só, frissen őrölt bors
1 ek mustár
fél liter tejföl

Kevés olíva olajon egy fej aprított hagymát dinsztelek, hozzáadom a megmosott, leszűrt lencsét, felöntöm annyi vízzel, hogy bő 10 centivel ellepje, fűszerezem sóval, borssal és 4 babérlevéllel. Puhára főzöm (közben pótolom az elfőtt vizet, majd hozzáadok fél liter tejfölt, amibe egy evőkanál mustárt kevertem el. Összeforralom, majd blenderben (vagy botmixerrel) simára turmixszolom. Snidlinggel megszórva tálalom (egy-két evőkanál „sűrűje” félretehető pürésítés előtt levesbetétnek).

Az időjárás felelősnek meg szóljon valaki, hogy egész napos hószállingózás helyett jobban örülnék szikrázó, tavaszi napsütésnek!


Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

2 megjegyzés:

Kriszta írta...

Istenien néz ki!Nagyon szeretem a lencsét!

Hobbiszakács írta...

Jó tipp :-)

Mániám a hagyományos ételek fűszerezése, ezért a lencsefőzelékbe az receptedben már szereplő ízesítőkön kívül kakukkfüvet, bazsalikomot, fokhagymát és csípős paprikát (piri-piri) is teszek. A forró főzeléket hideg tejföllel (ha van, akkor creme fraiche-el) keverem, és "instant" - azaz a kályha mellett állva - bekapom.

:-)