2011. február 17.

Sült oldalas


Olyan húsos, gyönyörű oldalast kaptam a vágóhídon minap (még lébőjt előtt, mikor kutyakajáért mentem), hogy majd megszólalt. Vasárnapi ebéd lett belőle, sörben sütve, szegfűszeggel és citromhéjjal.

Hozzávalók 4 főre:
sertés oldalas, kb másfél kg
5 dkg vaj
3 ek olívaolaj
1 citrom héja, zöldséghámozóval lehámozva
pár db szegfűszeg
5 dl világos sör
só és frissen őrölt bors

Az feldarabolt oldalast sózom, borsozom és minden oldalát körbepirítom egy serpenyőben a felhevített olívaolaj-vaj keveréken. Sütőtálba teszem, a serpenyőben maradt ízes pörcöket feloldom egy kevés sörrel, a szaftot és a maradék sört ráöntöm a húsra, minden darab húsra teszek egy szeletet a citromhéjból, közéjük teszek pár szem szegfűszeget és alufóliával letakarom a sütőtálat. 200 fokra előmelegített sütőbe tolom, puhulásig (azaz egy-másfél órát) lefedve párolom, majd a fóliát levéve, a szaftjával gyakran locsolgatva pirosra sütöm. Nagyon finom, illatos, a szegfűszegtől különleges ízt kapott. (Kömény illene az oldalashoz, de azt ÉP nem szereti). Vajas krumplipürével és salátával ettük.

Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.