2011. február 20.
Csokoládé szuflé
Az Essencia főzőiskola 3 séf mesterkurzusának egyik legjobb estéje Vomberg Frigyes karácsonyi menüje volt. A menüsor záróakkordját, a csokiszuflét fagylalttal és gránátalmával még azon a hétvégén megcsináltam itthon is, azóta rendszeresen készítem, ma Dorka lányom dobta össze ebéd utáni desszertnek.
A recept egyszerű, a végeredménynek jót tesz a friss tanyasi tojás, a jó minőségű csokoládé, és a sötét muscovado nádcukor, melynek gazdag íze tökéletesen kiemeli a csokoládé aromáját.
Hozzávalók:
2 tojás
4-5 dkg sötét muscovado nádcukor (természetesen kristálycukorral is működik)
10 dkg vaj
10 dkg legalább 70 % kakaótartalmú étcsokoládé
2 dkg liszt (volt, hogy elhagytam)
csipet só
A tojásokat kettéválasztom, a sárgáját krémesre keverem a cukorral, a fehérjét habbá verem, a csokit felolvasztom a vajjal együtt. Összekeverem a cukros-habos sárgáját az olvasztott csokoládéval, hozzászitálom a lisztet, hozzáadom a sót. Kivajazott, kilisztezett (vagy inkább keserű kakaóporral púderezett) formába töltöm és 180-200 fokon 8-12 perc alatt megsütöm.
Magában, gránátalmával, vagy bármilyen fagylalttal finom. (Vomberg Frici mákfagyival kényeztetett minket).
Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.