2011. február 16.

Zöldbab főzelék


Drága Varga Bandi bácsi szedte nekünk ezt a zöldbabot még a nyáron, remélem idén is jó lesz a termés a kertjében, mert ilyen finom zöldbab főzeléket szeretnénk enni legalább kéthetente:-) Semmi lisztes sűrítés. Mostanában minden főzeléket saját anyagával (turmixolással) sűrítem. Kétségtelen, több zöldség kell hozzá, de mindenképpen megéri! Mélyhűtő ürítés címén került bele medvehagyma is, ennek hiányában petrezselyem zöldjét tenném bele.

Hozzávalók:
1 kg zöldbab
medvehagyma (opcionális)
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2-3 ek olívaolaj
2 dl tejszín
1 nagy pohár tejföl (450 g)
só, bors

Az olívaolajon megdinsztelem az aprított hagymát, majd ráteszem a zöldbabot, felöntöm a tejszínnel, ízesítem sóval, kevés borssal és fedő alatt puhára párolom. Közben felaprítom a medvehagymát, meg a fokhagymát és azt is hozzáadom. Ha már roppanós-puha a bab, kb egyharmadát össze turmixszolom a tejföllel, majd összekeverem a nem turmixszolt résszel és kész a diétás főzelék.

Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

5 megjegyzés:

Mamma írta...

Hát igen. Pontosan erről regéltem a sárgarépafőzelék kapcsán!:))
Gabojsza, nekem nagyon bejött a tejszínes tökfőzeléked, ezzel a módszerrel, finom zöldségből csakis jót lehet készíteni !:)

Bianka írta...

De rég ettem, most a kép láttán nagyon megkívántam

zöld írta...

kapor nem kell bele?

Eszti írta...

Nagyon gusztusos, de en azert dietasnak nem neveznem fokepp a tejszin miatt, de meg a tejfol mennyiseget is lecsokkentenem h igazan dietas legyen. Csak egy jotanacs.
Eszti

Ikkánka írta...

Nagyon finomra sikerült. Igaz a tejszín nélkül, csak az ajánlott mennyiségű tejföllel készítettem el. Ízvilág szempontjából nem hiszem, hogy sok elveszett volna. A kimaradó tejszínnek egy hátránya biztos volt. Amiután kihült, a főzelék szaft nélkül maradt. A szósz rátapadt a zöldbabra.