2010. december 5.

Naspolyazselé


Még Debrecenben vettem naspolyát a piacon, pár nap érlelés után zselét főztem belőle.

Hozzávalók:
1kg naspolya
0,5 kg zöld alma
nádcukor (minden liter léhez 450 g)

A frissen szedett, kemény naspolya még élvezhetetlen, pár napig érdemes egy rétegben, egy sekély tálban, vagy tálcán hagyni kicsit puhulni, egy hűvös helyen (közben megbarnul a húsuk).
Ha tapintásra már puhák, megmosom, meghámozom (könnyen lejön a héja) és egy vastag aljú rozsdamentes edénybe teszem. Meghámozom, kicsumázom és felvágom az almákat, hozzáadom a hámozott naspolyákhoz és csak annyi vízzel, hogy épp ellepje, felteszem főni. Lassú tűzön főzöm kb 45 percig, amíg a naspolya is puha és pépes. A masszát ekkor beleöntöm egy nagy tál fölé helyezett szűrőbe és hagyom, hogy a leve lecsöpögjön az edénybe, szép lassan, néhány órán, vagy egy éjszakán át. Nem piszkálom, nem nyomkodom, hogy szép tiszta zselét kapjak, a rostos részt sem dobom ki, chutney-t főzök belőle.
Ha jól lecsöpögött, megmérem a levét, tiszta edénybe öntöm és felforralom, hozzáadom a nádcukrot (1 liter gyümölcsléhez számítva 450 g cukrot). Kevergetve 8 percig főzöm, közben lehabozom, majd egy csészealjra teszek egy kiskanálnyit és megnézem, hogy zselésedik-e. Ha nem, főzöm még, ha kész, meleg, sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom, fejtetőre állítom pár percre, majd száraz dunsztba hagyom másnapig. Legközelebb nem ártana némi fűszerezés, mert melegen még ízes, de kihűlés után meg nem mondaná senki, milyen gyümölcs…