2010. december 14.

Kivi lekvár variációk

Beteg vagyok. Fejem mint a duda, torkom gyulladt, nyomom az aloét és a napi 2-3000 mg C –vitamint. Bár téli C-vitamin bevitelünk alapvetően nem kivi evéssel történik, mégis mindig van itthon, múlt hétvégén éppen több kilónyi (ez történik, ha a bevásárlást többen intézzük…). Esélytelen volt, hogy nyersen elfogyjon, vasárnap lekvárt főztem belőle. Négyfélét.

Rumos kivi lekvár, mandarinnal

Kellemesen citrusos, nem túl édes. Vajas kenyérre épp úgy jó, mint sajthoz.
Hozzávalók:
600 g kivi (hámozás után mérve)
600 g magnélküli mandarin (hámozás után mérve)
1 kezeletlen (bio)citrom leve és reszelt héja
400 g dr5ker 2:1-ben befőző cukor
jókora löttyintésnyi rum (most épp Baccardi, de ÉP meg ne tudja!)

Meghámozom a kivit és a mandarint, feldarabolom, összekeverem a befőző cukorral, a citrom levével és reszelt héjával és egy rozsdamentes edényben felteszem főni. Forrástól számítva 8-10 percig kevergetve főzöm, beleöntöm a rumot és 1-2 perc elteltével sterilizált üvegekbe szedem. Tetőt rá, pár percre fejtetőre állítom, majd száraz dunsztban (pld. egy kosárban, plédek között) tartom másnapig, aztán irány a kamrapolc.

Csokis kivi lekvár

Bármilyen gyümölcsből jó a csokis lekvár. Kiviből különösen jó!
Hozzávalók:
300 g kivi (hámozás után mérve)
100 g dr5ker 2:1-ben befőző cukor
50 g, 70%-os kakaótartalmú csokoládé
fél kezeletlen (bio)citrom leve és reszelt héja
löttyintésnyi rum

Meghámozom a kivit, feldarabolom, összekeverem a befőző cukorral, a citrom levével és reszelt héjával és egy rozsdamentes edényben felteszem főni. Ha már rotyog, beletördelem a csokoládét és kevergetve beleolvasztom, majd 8-10 percig főzöm, míg a kivi húsa megadja magát és szépen egybeolvad a csokival. Beleöntöm a rumot és 1-2 perc elteltével sterilizált üvegekbe szedem. Tetőt rá, pár percre fejtetőre állítom, majd menne a száraz dunsztba, de annyira jó, hogy nem lesz hosszú életű. Addig, míg elfogy, hűtőben tárolom.

Kivilekvár limoncello-val

Adventi takarítás, kamraszekrény pakolászás közben kezembe akadt egy üveg limoncello, még Mammától kaptam. Ha a lekvárba kell citromlé, a citromlikőr csak jót tehet az ízének!
Hozzávalók:
300 g kivi (hámozás után mérve)
125 g dr5ker 2:1-ben befőző cukor
1 dl limoncello (olasz citromlikőr)
reszelt citromhéj

Meghámozom a kivit, feldarabolom, összekeverem a befőző cukorral, a citrom reszelt héjával és egy rozsdamentes edényben felteszem főni. Ha már rotyog, kevergetve 8-10 percig főzöm, beleöntöm a limoncello-t és 1-2 perc elteltével sterilizált üvegekbe szedem. Tetőt rá, pár percre fejtetőre állítom, majd száraz dunsztban (pld. egy kosárban, plédek között) tartom másnapig, aztán irány a kamrapolc. Kellemesen alkoholos:-)

Csípős kivilekvár

Árválkodott a hűtő zöldséges rekeszébe egy csípős hegyes zöldpaprika, már csak a színe miatt is belekívánkozott a kivi lekvárba.
Hozzávalók:
300 g kivi (hámozás után mérve)
1 erős hegyes zöldpaprika
fél kezeletlen (bio)citrom leve és reszelt héja
1 ek tokaji borecet
dr5ker 2:1-ben befőző cukor

Meghámozom a kivit, kimagozom a csípős paprikát, feldarabolom mindkettőt (a paprikát egészen apróra), összekeverem a befőző cukorral, a citrom reszelt héjával és egy rozsdamentes edényben felteszem főni. Ha már rotyog, kevergetve 8-10 percig főzöm, beleöntöm a tokaji borecetet és 1-2 perc elteltével sterilizált üvegekbe szedem. Tetőt rá, pár percre fejtetőre állítom, majd száraz dunsztban (pld. egy kosárban, plédek között) tartom másnapig. Érlelt sajttal kínálom.

Ez volt a vasárnapi játszóterem.

8 megjegyzés:

Kékmadár írta...

Szia! Én is főztem már kivi lekvárt, de a főzés alatt elev megcsúnyul a színe, egy idő után pedig még rondábbra vált. Nincs valami ötleted, hogy mivel lehetne megőrizni a zöls friss, harsány színét? (A szódabikarbóna nem vált be.)

Gabojsza írta...

Citromlé(?) meg aránylag rövid ideig tartó főzés. Ha nem darabolod, hanem még főzés előtt pépesíted (pld. botmixerrel), elég neki 3-5 perc főzés, az alatt talán nem vált fakó zöldre a színe:-)

Hobbychef írta...

Nagyon guszták ezek a kivi lekvárok.
A nyavalyádra meg jobbulást kívánok, bár szerintem feleslegesen tömöd magad ennyi C vitaminnal, a szervezeted úgy sem tudja feldolgozni, a szervezetből hasznosulás nélkül kiürül a sok C vitamin, csak kidobott pénz, s a Lenkei "doktor"-t, meg a társait gazdagítja.

Ritmus írta...

Mindegyik nagyon jól hangzik! Mivel sok c-vitamint tartalmaznak, egyél mindegyikből sokat,hogy mielőbb meggyógyulj!

4Gyerek írta...

Nekem az első, Oldalbordának az utolsó. Gyerekeknek a csokis. Bár nem tuti. S hogy a limoncello se maradjon gazda nélkül, egy próbára bevállalom. Izé....vállalnám.

Gabojsza írta...

Hobbychef, tudom, hogy a fölös C-vitamin kiürül:-) Nem a Lenkei dr. zsebét tömöm, saját magunk által importált és forgalmazott, 24 órás hatású, elnyújtott felszívódású tablettát szedek, így max. saját zsebem bánja:-)
(konkrétan ezt szedem:
http://www.dietpharm.hu/bio-C500.html)

Foodafok írta...

A kivi jótékony hatása közismert meghűléses betegségeknél. Nálam mindig bevált, bár én általában „nyersen” eszem. Nem tudom, hogy a hő behatás végett mennyit veszít jótékony hatásából. Ennek ellenére kipróbálandó, főleg desszertek mellé 5*.

dizi izle írta...

kayıp izle izmir çetesi dizisi ankaranın dikmeni izle dadı izle canan izle sürgün izle canan dizisi izmir çetesi izle bordo bereli izle derin sular dizisi derin sular izle sırat izle ezel final izle cennetin sırları izle yolun başı izle sırat dizisi film izle kaç para