2010. december 7.

Sült csicsóka olajbogyóval, rozmaringgal, gombával és héjában sült fokhagymával


Csicsóka szezon van, nem tudunk betelni vele. Idén a sült csicsóka a sláger. Meg a krémleves. Meg a püré. Meg minden, ami csicsókás.

Hozzávalók 4 főre:
1 kg csicsóka
30 dkg apró, barna csiperke
1-2 marék fekete és zöld, magozott olívabogyó
1 fej fokhagyma héjastól, gerezdjeire szedve
1 nagyobb rozmaringág levélkéi
tengeri só és frissen őrölt bors
olívaolaj

Ha nem túl vastag a csicsóka héja, szükségtelen meghámozni. Folyó víz alatt, kefével alaposan megtisztítom, különös tekintettel az olyan részekre, ahol megbújhat egy kis homok, mert rém kellemetlen, amikor az ropog a fogunk alatt. Nagyobb falatnyi darabokra vágom és egy sütőpapíros tepsire teszem a gerezdekre szedett, héjas fokhagymával, megtisztított gombával, olajbogyókkal együtt. Meglocsolom olívaolajjal, szórok rá tengeri sót, rozmaring levélkéket, tekerek rá borsot és jól összeforgatom, majd betolom a 200 fokos sütőbe és 20-25 percig sütöm, míg pirultra nem sül a csicsóka, krémesre a fokhagyma. Sült hús mellé köretnek ettük, de önálló fogásnak is találnám.

Ha nem egy hadseregre valót készítek, ActiFry-ban sütöm, 25 perc alatt.

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Remek összeállítás

Hólabda írta...

Szia! Ez nekem is új, pedig a csicsókát mindig is ismertem, és természetes volt a kertben. Csak nálunk savanyúságnak készítették legtöbbször.

Hólabda írta...

Most vajon elment a megjegyzés? Ha nem akkor bocsánat.

lorien írta...

Nálad is szezon van? :)

trendo írta...

OFF: Itt várja a dedikált kötetem, hogy elküldjem már hozzád. De nem tudom a postacímet:)
Kérlek írd meg a gastrodamus19@gmail.com-re

Korcz Mici írta...

Végre valami konkrét és finom csicsókás kaja!
Amint lehet garázdálkodni a kertben szedek is ki..de most kb 20 cm-es hó takarja

Gabojsza írta...

Hát ez konkrétan nagyon finom!:-)))