2010. december 20.

Selymes zöldborsó krémleves roppanós zöldségekkel


Amióta Picilány laktóz érzékeny, odafigyelek arra, hogy olyat főzzek, amit ő is ehet. A zöldborsó krémleveshez jó megoldás a szójatej.

Hozzávalók 6 főre:
900 g zöldborsó (most mirelit)
4 salottahagyma
2 ek olívaolaj és 5 dkg vaj
1 tk sómentes bio vegamix (adalékanyag-mentes szárított zöldségkeverék)
só és frissen őrölt bors
fél liter natúr szójatej
A levesbetéthez: 2 sárgarépa, 1 közepes méretű paszternák és fél liter zöldség alaplé

Az aprított hagymát megdinsztelem az olívaolaj-vaj keveréken, ha már üveges, ráöntöm a borsót, sózom és lefedve pár percig párolom. Ezután felöntöm kb 1 dl vízzel és kb 10 perc alatt puhára párolom a borsót. A tűzről levéve beleöntöm a mixerbe és pürésítettem, majd egy szitán átpasszírozom, így lesz igazán krémes a levesem. Szójatejjel hígítom a kívánt sűrűségűre. Közben egy kevés alaplébe roppanós-puhára főzöm a megtisztított, vékony csíkokra szeletelt sárgarépát és paszternákot, amit levesbetétnek használok.
Kellemesen édeskés, élénk zöld színű, jó ízű, krémes leves lett belőle.